CBG bronnen
Kliniek voor kraamvrouwen Den Haag
Verpleegsters van de Kliniek voor Kraamvrouwen in Den Haag, 1939. Foto: beeldbank Haags Gemeentearchief

Ziekte en gezondheid

23 juli 2019

Het CBG is hét kennis- en expertisecentrum op het gebied van familiegeschiedenis. Wij delen die kennis en expertise graag met je. Binnenkort verschijnt er een nieuwe themapagina op onze website, waarvoor we graag je input ontvangen. Met welke informatie op het gebied van genealogie en ziekte en gezondheid kunnen we je het beste helpen?

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis wil je via de website niet alleen informeren over wat er speelt in genealogenland; we maken je daarnaast graag deelgenoot van alle basis- en geavanceerde kennis die je nodig hebt voor je stamboomonderzoek. In dat kader verschijnt er over niet al te lange tijd een nieuwe themapagina, getiteld ‘Ziekte en gezondheid’. Dit is tegelijkertijd de naam van het themadossier in de nieuwe editie van Gen.magazine, die eind augustus verschijnt.

M.E. Stötter (1904-1929)

Magdalena Elisabeth Stötter, tb-patiënt in het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam 1926

Ziekenhuis of krankzinnigengesticht

Iedereen die stamboomonderzoek doet, komt ze weleens tegen: gezinnen met hoge kindersterfte, opname in een ziekenhuis of ‘krankzinnigengesticht’, of een aantal leden van een gezin dat kort na elkaar is overleden (een sterke indicatie voor een van de talloze epidemieën die ons land in de loop der eeuwen hebben geteisterd). Of misschien heb je juist te maken met de andere kant van het verhaal en stam je uit een oud dokters- of apothekersgeslacht. Niet alle bronnen op dat gebied zijn even makkelijk te vinden of te benaderen, en soms loop je dan onherroepelijk vast.

Vragen

Doe jij ook onderzoek naar voorouders die te kampen hadden met ziekte, langdurig in een ziekenhuis of psychiatrische instelling verbleven, of was je voormoeder arts? Wat zijn jouw onderzoeksvragen binnen dit thema? Wij horen graag met welke informatie wij je het beste verder kunnen helpen. Stuur je vraag of probleem vóór 10 augustus a.s. naar communicatie@cbg.nl en wij nemen je input mee bij de samenstelling van de pagina. Houd er wel rekening mee dat vanwege privacybeperkingen mogelijk niet alle obstakels in je onderzoek kunnen worden weggenomen.