CBG bronnen
header2 WieWasWie
De homepage van WieWasWie, waar je meteen een zoekopdracht kunt indienen in het blauwe vak.

Website WieWasWie vernieuwd

30 januari 2017

Het vernieuwde WieWasWie.nl is sinds vandaag als bètaversie online. Met deze nieuwe website maakt WieWasWie het stamboomonderzoekers eenvoudiger online onderzoek te doen naar hun familiegeschiedenis.

De interesse voor familiegeschiedenis is groot. In 2016 bezochten maar liefst 3,9 miljoen onderzoekers WieWasWie! In samenwerking met ruim twintig (archief)instellingen groeide de database van WieWasWie de afgelopen jaren uit tot ruim 125 miljoen persoonsvermeldingen in ruim 46 miljoen akten. En de website blijft doorgroeien: er komen meer collecties online beschikbaar en steeds meer archieven ontsluiten delen van hun collecties via WieWasWie. Met het nieuwe WieWasWie.nl hoopt het CBG geïnteresseerden in familiegeschiedenis nog beter te kunnen bedienen. 

Nieuwe website

Er is gekozen om de bètaversie en de oude website een aantal weken naast elkaar te laten draaien, zodat gebruiken kunnen wennen aan de nieuwe opzet. Het vernieuwde WieWasWie maakt het online zoeken door ruim 46 miljoen aktes en 125 miljoen persoonsvermeldingen eenvoudiger. Zo worden de details van een persoonsakte nu getoond in hetzelfde scherm als de zoekresultaten, het is dus niet meer nodig hiervoor een nieuwe pagina te openen om de inhoud van een akte te bekijken. Bovendien kunnen meerdere akten tegelijk onder elkaar worden geopend, wat het vergelijken eenvoudiger maakt. Verder is het nieuwe WieWasWie geschikt gemaakt voor gebruik met smartphones en tablets. Zo kan iedereen waar en wanneer die wil aan zijn stamboom werken.

zoekscherm WieWasWie (nieuw)

Het eenvoudige zoekscherm. Uitgebreid zoeken kan ook nog gewoon op het vernieuwde WieWasWie.

Toekomstbestendig

Met de nieuwe website heeft WieWasWie niet alleen een frisse uitstraling gekregen, ook is de website in de cloud ondergebracht om meer zekerheid te kunnen bieden. Hierdoor zal de website ook tijdens piektijden zoals een uitzending van Verborgen verleden eenvoudig en snel te bevragen zijn. Tot slot is het online zoeken intuïtiever geworden om het de onderzoeker eenvoudiger te maken. 

WieWasWie 

WieWasWie is hét Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis. De website geeft een centrale toegang op historische documenten met persoonsinformatie van een groot aantal Nederlandse archiefinstellingen. De zoekmachine maakt het zoeken in deze grote hoeveelheid gegevens eenvoudig. Met WieWasWie is voorouderonderzoek voor een groot publiek toegankelijk. 

WieWasWie nieuw WieWasWie

Het nieuwe zoeken op WieWasWie: aktes worden uitgeklapt in het resultatenoverzicht. Alles op één pagina.

Geschiedenis

Stichting Archiefprogrammatuur (STAP) nam in 2007 het initiatief tot het opzetten van een platform ter vervanging van GENLIAS, dat erfgoedbreed ingezet zou kunnen worden en dat gebruik zou maken van nieuwe technische mogelijkheden. Het platform WieWasWie werd in de jaren 2008-2012 ontwikkeld en ging op 2 juli 2012 live. Toen kreeg het CBG de verantwoordelijkheid voor het beheer van het platform. In de afgelopen jaren is WieWasWie technisch en organisatorisch gestabiliseerd. Het aantal deelnemers passeerde in 2016 de grens van twintig deelnemers en dat aantal groeit nog steeds. 

CBG|Centrum voor familiegeschiedenis 

WieWasWie wordt beheerd door het CBG, het landelijke expertise en informatiecentrum voor onderzoek naar familiegeschiedenis. Naast advies en onderzoek biedt het CBG ondersteuning bij familiehistorisch onderzoek. Ook stelt het CBG genealogische bronnen en verzamelingen op het gebied van genealogie, heraldiek en familienamen beschikbaar via cbg.nl.