CBG bronnen
GOP

Website CBG in de prijzen

17 februari 2017

CBG.nl wint tweede prijs categorie Publieksprijs van de Geschiedenis Online Prijs 2017 en eindigt in de top 10 van de Juryprijs.

Het meest waardevol zijn de mooie reacties van de mensen die op ons stemden

De Geschiedenis Online Prijs 2017 werd gisteren in de Koninklijke Bibliotheek uitgereikt. Wij zijn blij en trots dat we met onze nieuwe website in de categorie Publieksprijs de tweede prijs hebben weten binnen te slepen. We kregen 1482 stemmen en hielden daarmee Wat staat daer (1373 stemmen), een in opdracht van drie Brabantse archieven ontwikkelde oefentool voor het lezen van oude handschriften, net achter ons. Overtuigende winnaar werd Oud-Winterswijk, met maar liefst 2189 stemmen.

Geschiedenis Online Prijs 2017

Beeldstudio (Jacqueline van der Kort), Koninklijke Bibliotheek

Geschiedenis Online Prijs

De Geschiedenis Online Prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt en bekroont de meest vernieuwende, verrassende of mooiste Nederlandse historische website of app. De prijs kent twee onderdelen, de Juryprijs en de Publieksprijs. Voor de juryprijs worden twintig geschiedenisapps of –sites genomineerd door de vakjury, dit jaar onder leiding van Ad van Liempt. Aan de publieksprijs kan iedere app of site meedoen, door te stemmen kon iedereen aangeven wat hij of zij de beste geschiedenissite van het jaar vindt.

Waarom deden we mee?

Onze nieuwe website is op 1 september 2016 online gekomen. Behalve een nieuwe vormgeving (design: Fabrique), zijn er een aantal nieuwe onderdelen en veel informatie toegevoegd waarmee we hopen onze diensten, expertise en verzamelingen beter bereikbaar te maken.

Publieksprijs

Het is een eer om de tweede prijs van de publieksprijs te winnen, er zijn maar liefst 1482 stemmen op ons uitgebracht en veel stemmers hebben ook een reactie achter gelaten. Deze mooie reacties zijn al een prijs op zich, hieronder een greep uit de reacties. Hartelijk dank aan iedereen die een stem heeft uitgebracht op het CBG en natuurlijk voor de vele positieve stemmotivaties. “Wordt steeds mooier en efficiënter”, schreef een van de stemmers. Een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan!

"Het CBG is voor enorm veel mensen die hun familie geschiedenis willen uitzoeken een enorme hulp. Kun je er zelf niet uitkomen dan staan zij altijd klaar om hulp te verlenen aan hun leden. Een organisatie die ik aan iedereen kan aanbevelen.”

"Op deze website is letterlijk altijd wel wat te doen, de historie leeft en beeft daar. Never a dull moment om het eens in goed Nederlands te zeggen."

"Bij mijn stamboomonderzoek hoef ik niet meer op zoek in allerlei websites. In CBG is alles bij elkaar te vinden."

"Vooral het zoeken over meerdere bronnen van de hele CBG organisatie vind ik echt fantastisch. De thema pagina's zijn heel rijk en lijken bijna een print stijl."

Wij danken iedereen die de moeite deed om te stemmen en/of een reactie te schrijven!

Juryprijs

De vakjury riep tot winnaar Odilia’s dagboek uit, een website die het dagelijkse leven van een jonge vrouw uit de Gouden Eeuw op de voet volgt. CBG.nl eindigde in de top 10 van de juryprijs, die werd uitgereikt door voorzitter Ad van Liempt. In zijn rapport noemde de jury de nieuwe website van het CBG “praktisch, "een instellingswebsite die doet wat hij moet doen. Praktisch, functioneel en mooi, en met veel hulp en tips voor genealogen."

Zoekresultaten CBG home

Eén zoekopdracht op onze homepage geeft resultaten uit 6 databases.

Het hele juryrapport kun je hier lezen.