CBG bronnen
Campagnebeeld Veteranendag 2019 Bibliotheek

15e Nederlandse Veteranendag

27 juni 2019

Zaterdag 29 juni staat Den Haag weer in het teken van het jaarlijkse eerbetoon aan 110.000 Nederlandse veteranen voor hun inzet in dienst van de vrede. Een vast onderdeel van de dag is de medaille-uitreiking op het Binnenhof.

De Nederlandse Veteranendag wordt dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd. Op het Malieveld in Den Haag kunnen mensen elkaar ontmoeten, eten, drinken en naar muziek luisteren. Het officiële deel is alleen voor genodigden, maar kan live via grote schermen in het Plazatheater op het Malieveld worden gevolgd.

Veteranendag Bibliotheek

Foto: veteranendag.nl

Na de opening in de Ridderzaal vindt er een defilé voor de koning plaats, voorafgegaan door de traditionele medaille-uitreiking op het Binnenhof. Bij die gelegenheid ontvangen de veteranen het veteranenkruis en, bij hoge uitzondering, de Militaire Willems-Orde. Het veteranenkruis is circa tien jaar geleden ingevoerd, terwijl de Willems-Orde de oudste en hoogste orde is, ingesteld in 1815.

Verschillende klassen

Het boek ‘De Militaire Willemsorde 1815-1940’ vermeldt 5874 gedecoreerden, ingedeeld naar grootkruisen, commandeurs en ridders 3de  en 4de klasse. Dit boek kun je aanvragen via CBG Bibliotheek en inzien in de studiezaal van het Nationaal Archief.

Boek Militaire Willemsorde 1815-1940 Bibliotheek

Het boek Militaire Willemsorde 1815-1940 vermeldt een kleine 6000 gedecoreerden op alfabetische volgorde. Foto: collectie CBG

Meer medailles

Wil je meer weten over gedecoreerden, dan kun je tal van andere boeken over onderscheidingen opvragen, die eveneens via de website CBG Bibliotheek kunnen worden gereserveerd. Er zijn overigens geen gegevens aanwezig over de ontvangers van het veteranenkruis en de Orden van Oranje-Nassau en de Nederlandsche Leeuw.

Militaire voorouders

Vrijwel iedereen die zich bezighoudt met genealogie stuit wel eens op foto's van grootvaders in militair uniform, militaire zakboekjes, inschrijvingen in militieregisters of verhalen over KNIL-militairen die naar Nederlands-Indië vertrokken. Als je tips wilt over hoe je hun militaire verleden verder kunt onderzoeken, kijk dan eens naar de themapagina Militaire voorouders op onze site. Leuk als achtergrondinformatie is een artikel van de hand van CBG-onderzoeker Maarten van Bourgondiën in het Gen. magazine uit 2014. Let wel: sommige informatie die daarin staat is inmiddels achterhaald; zo is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk microfiches in te zien bij het CBG in Den Haag. De tekst van de themapagina op de website is wel actueel.