CBG bronnen
NP

Verslag deel 95 Nederland’s Patriciaat

14 februari 2018

Stichting Het Blauwe Boekje heeft sinds 1 januari 2016 de rechten van de serie het Nederland’s Patriciaat. Voor die tijd gaf het CBG het Nederland’s Patriciaat, beter bekend als het ‘Blauwe Boekje’, uit. Gisteren, dinsdag 13 februari 2018, werd in de Celzusterenkamer van Hofje Armen De Poth te Amersfoort het nieuwe Blauwe Boekje gepresenteerd. Onze informatiespecialist Martijn Spruit was erbij en brengt verslag uit.

Door  Martijn Spruit

Het welkomstwoord bij de boekpresentatie werd verzorgd door Alle Diderik de Jonge, voorzitter van Stichting Het Blauwe Boekje. Hierna gaf Daan de Clercq een toelichting over de totstandkoming van dit deel. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan vertegenwoordigers van de families wiens stamboom in de publicatie is opgenomen.

Boekpresentatie deel 95 van het Nederland's Patriciaat in Hofje Armen De Poth.

Boekpresentatie deel 95 van het Nederland's Patriciaat in Hofje Armen De Poth.

Deel 95

Voor de 95e jaargang van het Nederland’s Patriciaat werkten Historisch Bureau De Clercq en Uitgeverij Verloren samen. Tegelijk met de wijziging van redactie en uitgever zijn enkele veranderingen doorgevoerd: er is gekozen voor een fraai, modern lettertype en er zijn afbeeldingen in kleur opgenomen. Behalve een kort Voorwoord dat ingaat op de totstandkoming van dit deel, is er een inleiding door Conrad Gietman over de geschiedenis van de serie als geheel. Iedere genealogie wordt voorafgegaan door een korte inleidende tekst. Het boekje sluit af met enkele aanvullingen op vorige deeltjes, een index op de Opgenomen Geslachten in alle 95 jaargangen, en een naamindex op dit deel. Een leeslint complementeert deze uitgave, waarvan formaat en de kenmerkende blauwe kleur vertrouwd aanvoelen, en de nieuwe inhoud blij verrast.

Nederland's Patriciaat 95

Nederland's Patriciaat 95

In het nieuwste ‘Blauwe Boekje’ staan genealogieën van dertien families: Cankrien, Greidanus (Van Wimersma Greidanus, Idema Greidanus), Heijse, Houben, Kersten, Laane, Van Lede, Noman (Van Haren Noman), Pigeaud, Rom (Scherpenhuijsen Rom), Scheidius, Smits (Smits van Oyen) en Thijssen (Heerkens Thijssen).

Geschiedenis

In Nederland's Patriciaat, beter bekend als het 'Blauwe boekje', worden genealogieën opgenomen van families die de afgelopen 150 jaar (of langer) een vooraanstaande rol hebben gespeeld in de Nederlandse samenleving en waarvan de leden nog steeds op de voorgrond treden in de werelden van wetenschap en cultuur, rechtspraak, openbaar bestuur of het bedrijfsleven. De serie, die is begonnen in 1910, was direct een succes en geldt als een belangrijk genealogisch naslagwerk. De 94e jaargang van Het Nederland’s Patriciaat is de laatste waarvan de publicatie werd verzorgd door het CBG.  Sinds 1946 zijn de delen 32 tot en met 94 van het ‘Blauwe Boekje’ redactioneel bewerkt en uitgegeven door het CBG. Op het moment dat het CBG het ‘Blauwe Boekje’ overdroeg omvatte de reeks genealogieën vanaf 1910 van bijna 1800 Nederlandse (historisch) vooraanstaande families. In het kader van een reorganisatie waarbij het CBG zich concentreert op digitale dienstverlening, lag continuering van een uitgave als het NP niet voor de hand.