CBG bronnen
Geboorteadvertentie 'Vader'

Vaders in het zonnetje

16 juni 2019

Vandaag is het Vaderdag. Een feestdag ter ere van vaders, in navolging van de al eerder ingestelde moederdag. Als je meer wilt weten over Vaders, kan je ook op alle andere 364 dagen van het jaar bij het CBG terecht.

Volgens verschillende bronnen op internet is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door ene mevrouw Sonora Smart Dodd, die haar vader – een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog en weduwnaar – wilde eren. Haar moeder was in het kraambed gestorven en toen Sonora volwassen was geworden, wilde ze de kracht en het doorzettingsvermogen van haar vader onder de aandacht brengen.

Sonora Smart Dodd

Sonora Smart Dodd, de bedenkster van Vaderdag. Foto: The Economic Times

Vaders zijn in de loop der jaren natuurlijk ook vele malen geëerd in boekvorm. In de CBG-bibliotheek vind je bijvoorbeeld het boek ‘Mijn vader Pieter Jelles’, over de politicus Pieter Jelles Troelstra (1860-1930), of ‘Het land van zijn vader. Een Marokkaanse familiegeschiedenis’ van G. Riemersma.

Gedeserteerd

Maar ook in onze verzamelingen kom je veel Vaders tegen. Zo lees je in het Algemeen Politieblad dat Jan Vader, soldaat bij het 7e regiment infanterie, geboren in Winkel op 24 februari 1858, op 15 maart 1888 gedeserteerd is. Hij was 1,69 meter lang, had een ovaal gezicht met een laag voorhoofd en ronde kin, grijze ogen en bruin haar.

Loodsschipper Vader

Krantenknipsel uit de Fotocollectie Veenhuijzen, waarin melding wordt gemaakt van een mijnontploffing op de Oosterschelde in 1918 waarbij loodsschipper 1e klasse W. Vader het leven liet

Zoon in Batavia

In de collectie Duitse overlijdensakten in CBG Verzamelingen zien we dat de tewerkgestelde Pieter Vader op 30 mei 1944 in Gemeinschaftslager Wallsee is overleden. De Oost-Indische bronnen bevatten een brief die een vader eind 18e eeuw schreef aan zijn zoon in Batavia, de cadet J.A. Dames. En natuurlijk worden Vaders ook vader, zoals Pieter Vader die in een advertentie op 26 april 1868 trots melding maakte van de geboorte van een (vooralsnog naamloze) zoon. Je vindt ook deze advertentie terug in onze verzamelingen.

Brief vader aan zoon Batavia

Brief die cadet Dames in Batavia van zijn vader kreeg

Kortom: mogelijkheden genoeg om wat extra aandacht te besteden aan Vaders – en niet alleen op Vaderdag.