CBG bronnen

Uitspraak rechtszaak omtrent beveiligingslek Vriendendatabase CBG

31 augustus 2018

Op 30 augustus jongstleden is er een uitspraak gedaan in de strafzaak naar aanleiding van de hack van de Vriendendatabase van het CBG in 2015.

Het CBG betreurt ten zeerste dat het hiertoe heeft moeten komen. Om in het belang van de Vrienden vast te stellen of onbevoegden toegang tot gegevens hadden gekregen en deze onrechtmatig van de server hadden gedownload gedurende het beveiligingslek en door wie, heeft het CBG in 2015 een onderzoek laten uitvoeren wat heeft geleid tot een aangifte en uiteindelijk vervolging door het Openbaar Ministerie. Voor het CBG heeft deze zaak binnen de organisatie nog meer aandacht gegenereerd voor de beveiliging van gegevens, nu en in de toekomst. We hopen dat andere organisaties dit soort zaken niet via de pers hoeven te vernemen.

Daarnaast kan de zaak nu voor collega’s in de sector als precedent worden gebruikt en kunnen zij de schade die het CBG heeft geleden voorkomen.

Het CBG biedt excuses aan voor eventuele overlast of gevoelens van onveiligheid bij zijn relaties. In de nieuwe IT-omgeving heeft het CBG er zich van verzekerd dat de wettelijke en morele verantwoordelijkheden voor het beheer van persoonsgegevens zijn gewaarborgd.