CBG bronnen
Huifkar met familie onderweg
Huifkar met familie onderweg, Karel Frederik Bombled, 1832 - 1902, Collectie Rijksmuseum

Op zoek naar ‘import’ in je familie?

11 juni 2019

Naar schatting 98% van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders. Mensen uit alle delen van de wereld kwamen naar ons land op zoek naar werk, een gezin, of religieuze en politieke vrijheid. Er zijn allerlei mogelijkheden om meer over deze immigranten te weten te komen. Op onze nieuwe themapagina lees je wat die zijn.

Migratie is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Nederlandse samenleving. Onze voorouders waren vaak mobieler dan we denken. In het thema ‘Immigratie’ legt CBG-onderzoeker Maarten van Bourgondiën uit hoe je onderzoek kunt doen naar immigranten die in Nederland een nieuw bestaan opbouwden.

Belgische vluchtelingen van Antwerpen naar Roosendaal

Belgische vluchtelingen onderweg van Antwerpen naar Roosendaal, Leo Gestel, 1914, Collectie Rijksmuseum

In drie periodeblokken (Middeleeuwen, Vroegmoderne tijd en Moderne tijd) leidt Maarten je langs de veelheid aan bronnen die je kunt raadplegen om meer te weten te komen over je buitenlandse voorouders: van landsheerlijke archieven en poorterboeken via de collecties Wakker en Wolters (die zich richten op immigranten in het leger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) naar de registers van de burgerlijke stand en bevolkingsregisters.

Rotterdam immigratiestad

De thema’s emigratie en immigratie spelen ook een belangrijke rol in de geschiedenis van havenstad Rotterdam, en daarmee ook in de volgende editie van Familiegeschiedenis in de buurt op 22 juni in het Rotterdamse stadsarchief. Samen met onze database WieWasWie biedt het archief een schatkist vol gegevens over migranten, wat deze middag van grote waarde maakt voor familieonderzoekers. Meld je aan voor deze interessante en informatieve middag door een mailtje te sturen naar communicatie@cbg.nl.

Vertrek landverhuizers WieWasWie

Vertrek van landverhuizers met de Holland-Amerika Lijn vanuit Rotterdam

Voorouders van verre

Veel buitenlandse voorouders zijn afkomstig uit Marokko, Turkije of onze voormalige koloniën. Exclusief voor Vrienden van het CBG is de reeks ‘Voorouders van Verre’, een serie handleidingen over onderzoek in die landen, gedigitaliseerd en in te zien op onze website. Ben je nog geen vriend maar wil je het wel graag worden? Lees hier meer over de voordelen van Vriend zijn.