CBG bronnen
NL-HaNA_2.24.01.05_0_934-9490
Het Nederlandse Legerkamp in Wolverhampton. Britse autoriteiten bezoeken het Nederlandse kamp. Engelse en Nederlandse officieren kijken naar een demonstartie onbewapend vechten van de Nederlandse strijdkrachten. Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief.

Oorlog in beeld en geluid

14 april 2023

Podcasts over de Tweede Wereldoorlog zijn populair en spreken tot de verbeelding. Dit geldt ook voor de foto’s die mensen tijdens de oorlog hebben gemaakt.

Podcasts

Podcasts over de oorlog zijn geliefd bij een groot publiek. Er zijn er dan ook talloze gemaakt, onder andere door de NPO, regionale zenders, radiostations en landelijke dagbladen. Hier vind je er een aantal:

De podcast-documentaire is bij uitstek het genre voor verdieping. NPO en Netflix hebben een mooi aanbod van podcast-documentaires over de Tweede Wereldoorlog:

greep uit podcasts

Greep uit enkele podcasts over de Tweede Wereldoorlog van www.radioviainternet.nl

Het verloren hoofd

Een voorbeeld van een podcast over het einde van de Tweede Wereldoorlog is het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van amateur-geschiedkundige Donald Tick, die al jaren zoekt naar het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder. Hij stuurt hiervoor twee journalisten op een missie. Wat volgt is in zes afleveringen een zoektocht in ons koloniaal verleden, hedendaagse bureaucratie en propvolle depots, op zoek naar waarheid, zeggenschap en natuurlijk: het verloren hoofd. Het verloren hoofd | NPO Radio 1

Foto’s veroordeelden

Op internet zijn heel wat fotocollecties en beeldbanken met beeldmateriaal over de Tweede Wereldoorlog te vinden. Zo beheert het Nationaal Archief 15 miljoen foto’s, negatieven en dia’s. Het is een van de grootste beeldbanken in Nederland . De omvang van de fotocollectie is enorm toegenomen doordat de collectie van het Spaarnestad fotoarchief eraan is toegevoegd.

De fotocollectie van het Nationaal Archief bestaat uit reguliere archiefbestanden en onderdelen van specifieke fotocollecties. In de reguliere archiefbestanden, zoals in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), zijn veel historische foto’s uit de Tweede Wereldoorlog opgenomen. Het CABR bevat de gegevens van Nederlanders die werden berecht vanwege samenwerking met de bezetter of hiervan ten onrechte werden beschuldigd.

Privacy

Wie gebruik wil maken van het beschikbare fotomateriaal van het Nationaal Archief moet rekening houden met beeld- en auteursrecht. Ruim 400.000 foto’s van het Nationaal Archief zijn gratis op hoge resolutie te downloaden en gebruiken. De meeste van deze foto's zijn door het Nationaal Archief als open data beschikbaar gesteld.

NL-HaNA_7.000SPAond_27014_007-groot

Landing op Bali. De LCA's met landingstroepen gaan aan land, 1946-03, Fotocollectie Spaarnestad Onderwerpen, Nationaal Archief.

Unieke en bijzondere foto’s

Naast de beeldbanken is ook een ruime keuze aan fysiek fotomateriaal over de Tweede Wereldoorlog voorhanden. Door gebruik van de juiste trefwoorden in onze CBG-bibliotheek kun je stuiten op verrassende publicaties. Ook beschikt het CBG over prachtige gedenkboeken vaak met unieke foto’s bevat, die niet elders te vinden zijn. In het geval van schooljubilea zijn soms ook lijsten van docenten en leerlingen aanwezig, die vaak voorzien zijn van foto’s.

Behalve oorlogsfotografie tref je in onze bibliotheek vroege foto’s uit Indië aan, zoals een prachtig samengesteld Indisch fotoalbum ter gelegenheid van het huwelijk te Batavia in 1862 van Mientje van der Hucht met de Engelse consul James MacLachlan met vele foto’s van personen en landschappen. Ook minder heuglijke gebeurtenissen, zoals een zwart omlijst boekje ‘in memoriam’, dat 93 marinegraven toont, met als bijlage een lijst van het Rode Kruis van overige gesneuvelde marinemannen.

Fotorolletjes

Wie interesse heeft in streekgebonden publicaties kan de publicatie in de CBG-bibliotheek raadplegen over Joodse vluchtelingen in Hellevoetsluis, met naamlijsten van geïnterneerde kampbewoners. An Huitzing heeft in haar publicatie ‘Op de foto in oorlogstijd’ voor een deel geput uit het oeuvre van fotografe Annemie Wolff, waarbij honderd fotorolletjes uit 1943 werden teruggevonden, met portretten van 440 mensen.