CBG bronnen
Verborgen Verleden - uitsnede logo

Op naar de 100e Verborgen verleden

7 januari 2021

In 2010 was Verborgen verleden, gebaseerd op het Britse format ‘Who Do You Think You Are?’ voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien. Sindsdien is het programma alleen maar populairder geworden. Vanaf 9 januari kan je een nieuwe reeks afleveringen bekijken, iedere zaterdagavond om 20.30 uur op NPO2, met op 30 januari de 100e uitzending met Simone Kleinsma.

De nieuwe reeks Verborgen verleden, waarvoor zoals gebruikelijk een groot deel van het onderzoek door het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is verricht, trapt op 9 januari af met een uitzending over de voorouders van voetballer Ronald de Boer. Verder volgen we de familiegeschiedenissen van Rifka Lodeizen, Diederik Ebbinge, Simone Kleinsma, Merel Westrik, Geert Mak en  Danny de Munk. De geplande aflevering met Paul de Leeuw kon helaas vanwege de coronamaatregelen niet gemaakt worden en is uitgesteld naar de volgende reeks. In plaats daarvan staat een jubileumuitzending op het programma, naar aanleiding van de honderdste aflevering van Verborgen verleden. In deze uitzending kijken hoofdpersonen uit vorige edities terug op hun reis, de verrassende ontdekkingen die ze deden in hun familiegeschiedenis, en wat dit alles met hen deed.

Die Mannschaft

Ronald de Boer, die als voetballer de wereld over reisde en grote successen boekte met onder meer Ajax, denkt dat zijn wortels niet veel verder reiken dan de omgeving van het West-Friese Grootebroek. Tot zijn grote verbazing (of schrik?) blijkt hij Duitse én Rotterdamse voorouders te hebben. Had hij dan toch voor die Mannschaft kunnen spelen? Actrice Rifka Lodeizen ziet er als een berg tegenop om in het oorlogsverleden van haar Joodse familie te duiken en te ontdekken welk tragisch lot hen wachtte. Maar in de uitzending zien we ook waar haar Sefardische voorouders haar naartoe leidden.

Verborgen verleden - Rifka Lodeizen in Sevilla

Rifka Lodeizen op zoek naar haar Sefardische voorouders. Foto: NTR/Blazhoffski

Bijzondere liefdesgeschiedenis

Acteur, regisseur en cabaretier Diederik Ebbinge doet verrassende ontdekkingen in zijn zoektocht naar het familieverleden, en blijkt een nauwe connectie te hebben met Johan van Oldenbarnevelt. Simone Kleinsma ontdekt in de 100e aflevering van dit seizoen intrigerende zeevaarders, armoelijders, overspelige types en artistiekelingen. Journalist en presentator Merel Westrik komt een hele bijzondere liefdesgeschiedenis op het spoor en maakt een ontroerende reis door de tijd. Geert Mak ontdekt wie van zijn familie een rol speelde bij de befaamde tocht naar Chatham, en wat het toch was waardoor de beruchte veldwachter te Balk aan de drank raakte.

Het uitzendschema ziet er (onder voorbehoud) als volgt uit:

Zaterdag 9 januari 2021         Ronald de Boer                   
Zaterdag 16 januari 2021       Rifka Lodeizen            
Zaterdag 23 januari 2021       Diederik Ebbinge                           
Zaterdag 30 januari 2021       Simone Kleinsma                       
Zaterdag 6 februari 2021       Merel Westrik                   
Zaterdag 13 februari 2021      Geert Mak                           
Zaterdag 20 februari 2021     Danny de Munk                          
Zaterdag 27 februari 2021     Jubileumuitzending      

Verborgen verleden - Simone Kleinsma in Rijksmuseum

Simone Kleinsma met conservator Josephina de Fouw in het Rijksmuseum. Foto: NTR/Blazhoffski

Veel extra’s op verborgenverleden.nl

Direct na iedere uitzending vind je op verborgenverleden.nl een korte terugblik op de uitzending, met daarin veel extra’s: informatie die de CBG-experts hebben opgedoken maar die niet in de uitzending terecht is gekomen, historische weetjes en verdere verdieping, en tips hoe je zelf verder kunt zoeken naar jouw bijzondere familiegeschiedenis.

Deel je ervaring

Ben jij fan van Verborgen verleden en doe je ook familieonderzoek? Welke aflevering en zoektips hebben jou geïnspireerd om te starten met je onderzoek, of brachten je eindelijk die gewenste doorbraak? Deel je ervaring! Mail je reactie in maximaal 100 woorden vóór maandag 22 februari naar communicatie@cbg.nl onder vermelding van #ontdekjeroots met:

  1. Betreffende aflevering /naam BN'er
  2. Wat je wilde weten van je familie(lid)
  3. Je zoektip en 
  4. Wat je ontdekte

De drie mooiste inzendingen maken kans op jaargang 2020 van Gen.magazine.

  • Update 26-01-2021: dit bericht is aangepast naar aanleiding van het vervallen van de uitzending met Paul de Leeuw.