CBG bronnen
Achtergrond nieuwe Gen

Interessant leesvoer in aantocht

2 juni 2020

Deze week valt de nieuwe editie van het CBG-magazine Gen. bij klassieke vrienden op de mat. Digitale vrienden kunnen het blad online lezen via de website.

Een Gen. zonder themadossier is als een stamboom zonder takken. We hadden een prachtig juninummer voor ogen met het Famillement in Amsterdam als blikvanger. We zouden uitpakken met mooie verhalen over genealogie in de hoofdstad, en over wat er zoal te doen zou zijn op het tweejaarlijkse CBG-evenement. En toen werden we ingehaald door een virus dat de wereld lamlegt: geen grote genealogische bijeenkomst in 2020 – hopelijk krijgen we volgend jaar een herkansing.

In de steek gelaten

Kleine troost voor wie zich had verheugd op een feestelijke dag met bijvoorbeeld tekst en uitleg van Amsterdamse experts op het gebied van familiegeschiedenis: Harmen Snel en Lonneke Groen bundelden de krachten en schreven een artikel waarin ze laten zien hoe je meer te weten kunt komen over de identiteit van een vondeling in je kwartierstaat. Ze tonen aan dat met gedegen speurwerk een in de steek gelaten zuigeling niet tot een dood spoor in je genealogie hoeft te leiden.

Koffer met achtergelaten baby

Een in een koffer op de stoep van een huis in Kensington, Londen achtergelaten baby. Op het deksel stond: 'Deze kant boven'. 1937, Engeland, coll. NA

Een ander samenwerkingsproject is dat van Maartje Duin en Peggy Bouva. De een is van adellijke komaf en heeft een voorouder die mede-eigenaar was van een Surinaamse suikerplantage, de ander is de nazaat van tot slaaf gemaakten die op dezelfde plantage werkten. Ze maakten een podcast over wat deze pijnlijke slavernijgeschiedenis met hen doet en vertellen daarover.

Blauwtje

Navrant is ook het verhaal dat Alice Garritsen optekende. Een verre voorvader van haar was een predikant die in de zeventiende eeuw een schandaal veroorzaakte doordat hij negen vrouwen lastigviel. Een van hen – een keurig getrouwde huisvrouw – is via een andere lijn een voormoeder van Garritsen. De dame moest niets van het opdringerige gedrag van de dominee hebben en liet hem een blauwtje lopen.

Cover Gen. nr. 2 2020

De tweede editie van Gen.magazine van dit jaar verschijnt deze week

Exclusief voor vrienden

Klassieke vrienden van het CBG krijgen dit magazine voor familiegeschiedenis vier keer per jaar op de mat. Klassieke en digitale vrienden kunnen het digitaal lezen door in te loggen met hun vriendnummer.