CBG bronnen
Verborgen Verleden - uitsnede logo

Nieuw seizoen Verborgen verleden van start

19 maart 2020

Na een pauze van ruim een jaar is Verborgen verleden terug op de buis met een serie van acht nieuwe programma’s. Zoals altijd heeft het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis een groot deel van het vooronderzoek voor zijn rekening genomen.

In het dertiende seizoen van het populaire tv-programma waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun wortels, komen we meer te weten over de familiegeschiedenis van Theo Maassen, Annechien Steenhuizen, Remy Bonjasky, Jennifer Hoffman, Erik van Muiswinkel, Esther Verhoef, Ferry Mingelen en Dolf Jansen. De voorouders die zij in hun stamboom tegenkomen, hebben allemaal een verhaal dat hen naar tal van plaatsen in binnen- en buitenland voert, leidt tot ontmoetingen met nieuw ontdekte familieleden en verrast met onthullingen over voorouders die soms zelfs een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van ons allemaal. Bovendien vertelt het iets over hun eigen persoonlijkheden.

Krankzinnig

De serie wordt afgetrapt door cabaretier Theo Maassen. Theo weet dat de man tegen wie hij ‘opa’ moest zeggen, zijn echte opa niet was. Wie was zijn biologische opa dan wel? En klopt het dat er krankzinnigheid in zijn familie voorkwam? Presentatrice van het NOS Journaal Annechien Steenhuizen stuit op onverwachte ontdekkingen en mooie verhalen, zoals een voormoeder die een Oranje bij haar in huis opnam. Kickbokser Remy Bonjasky hoopt bevestiging te vinden van zijn afstamming van de marrons, de gevluchte tot slaaf gemaakten die een eigen samenleving opbouwden in de binnenlanden van Suriname. Actrice Jennifer Hoffman komt erachter welke heldenrol haar opa heeft gespeeld als huisarts in de Tweede Wereldoorlog.

Verborgen Verleden - Theo Maassen

Cabaretier Theo Maassen op weg naar zijn familiegeschiedenis. Foto: NTR/Blazhoffski

Cabaretier Erik van Muiswinkel reist stad en land af om meer over zijn familiegeschiedenis te weten te komen. Aan het eind van zijn reis is hij niet alleen nog trotser op zijn voorouders dan hij al was, maar beseft hij ook dat hij met zulke voorouders nooit iets anders dan cabaretier had kunnen worden.

Dichtende dominee

Schrijfster Esther Verhoef wil graag meer weten over een overgrootmoeder, die ze nog persoonlijk gekend heeft. Ze heeft een foto van deze vrouw waarop ze poseert op een motorfiets, in een leren jas met een helm op. Was zij echt zo’n stoere vrouw? En de vrouwen vóór haar? Een voorvader van parlementair journalist en politiek commentator Ferry Mingelen had de eer voor koninklijke hoogheden het diner te mogen verzorgen. Dat deed hij tot ieders grote tevredenheid, maar het bekwam hem zelf helaas niet goed… Cabaretier Dolf Jansen ten slotte ontdekt dat hij een Ierse vrijheidsstrijder én een dichtende dominee tot zijn voorouders mag rekenen.

Verborgen Verleden - Annechien Steenhuizen

Hoofd Expertise van het CBG Rob van Drie vertelt Annechien Steenhuizen over haar familiegeschiedenis. Foto: coll. CBG

Het uitzendschema ziet er (onder voorbehoud) als volgt uit:

Vrijdag 3 april 2020         Theo Maassen
Vrijdag 10 april 2020       Annechien Steenhuizen       
Vrijdag 17 april 2020        Remy Bonjasky                           
Vrijdag 24 april 2020       Jennifer Hoffman                       
Vrijdag 1 mei 2020           Erik van Muiswinkel                   
Vrijdag 8 mei 2020           Esther Verhoef                           
Vrijdag 15 mei 2020         Ferry Mingelen                          
Vrijdag 22 mei 2020         Dolf Jansen       

Veel extra’s op cbg.nl

Direct na iedere uitzending vind je op cbg.nl een korte terugblik op de uitzending, met daarin veel extra’s: informatie die de CBG-experts hebben opgedoken maar die niet in de uitzending terecht is gekomen, historische weetjes en verdere verdieping, en tips hoe je zelf verder kunt zoeken naar jouw bijzondere familiegeschiedenis.