CBG bronnen
Bibliotheek Bibliotheek
Een greep uit de CBG Bibliotheek. Foto: CBG

Nieuw registratiesysteem in gebruik

20 januari 2020

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis heeft een nieuw systeem in gebruik genomen om zijn collecties te registreren. Dit biedt met name achter de schermen veel voordelen, maar ook gebruikers profiteren van deze investering.

De verschillende collecties van het CBG zijn ondergebracht in een zogenoemd ‘collectieregistratiesysteem’. Alles wat wij in huis hebben, van bidprentjes tot familiedossiers tot uitgebreide publicaties in de bibliotheek, wordt nauwgezet geregistreerd. Bezoekers aan de website kunnen door middel van dit registratiesysteem, dat ruim elf miljoen persoonsvermeldingen bevat, de collecties doorzoeken.

Sneller en overzichtelijker

Voor het CBG is de overgang naar het nieuwe systeem een belangrijke bedrijfsinnovatie. Het systeem is meer up-to-date en gemakkelijker aan te passen. Gebruikers zullen met name merken dat het zoeken in CBG Bibliotheek en CBG Verzamelingen sneller gaat, en dat hinderlijke ‘tekentjes’ (bijvoorbeeld een ruitje met een vraagteken in plaats van een ë of à) zijn verdwenen. Ook komen er vanaf nu geen dubbele vermeldingen meer voor na één zoekactie. Doordat verschillende persoonsvermeldingen aan een item worden gekoppeld (bijvoorbeeld aan een publicatie of bidprentje), werd het item voorheen in het resultatenoverzicht dikwijls meerdere keren vermeld, wat tot verwarring zou kunnen leiden. Dat euvel is nu verholpen.

CBG Verzamelingen Verzamelingen

Op onze website CBG Verzamelingen vind je indexen en scans van bronnen.

Een ander groot voordeel is, dat wijzigingen in het systeem veel sneller doorgevoerd kunnen worden. Als je dus ergens iets tegenkomt dat niet klopt, en je geeft dat aan ons door, wordt de correctie veel sneller zichtbaar.

Up-to-date

Het kan zijn dat je na een zoekactie een ander aantal resultaten te zien krijgt dan voorheen. Dat heeft te maken met het feit dat het registratiesysteem nu veel meer up-to-date is. In het afgelopen jaar zijn er items aan de collectie toegevoegd of juist verwijderd; die wijzigingen zijn direct in het systeem verwerkt.

WieWasWie, CBG Familienamen en CBG Familiewapens blijven vooralsnog onveranderd.

Hoewel er veel aandacht aan de omzetting is besteed, kan het natuurlijk altijd zijn dat je nog hier en daar kleine onregelmatigheden tegenkomt. Geef die vooral door aan service@cbg.nl. We zullen ze dan zo snel mogelijk verhelpen.