CBG bronnen
tijdschriften bibliotheek 3

Niet alleen voor bibliofielen

30 januari 2023

Bij een bibliotheek denk je aan boeken. En bij het CBG staan de rekken er natuurlijk ook vol mee. Iedere week komen daar weer nieuwe, interessante aanwinsten bij. Maar wist je dat er ook een schat aan informatie in tijdschriften te vinden is? Zoals over de voorouders van Carice van Houten.

In de tweede aflevering van dit seizoen van het populaire tv-programma Verborgen verleden gaat Carice van Houten op zoek naar haar wortels, die onder andere over de landsgrenzen blijken te liggen. In de uitzending wordt met name aandacht besteed aan de voorouders van Carices vader, maar in het vooronderzoek dat door het CBG is uitgevoerd, vonden we ook interessante aanknopingspunten aan moederskant.

Sjouwer en kruier

Carices grootvader van moederskant, Leendert Johannes, was kantoorbediende op een specerijenkantoor en tijdelijk ambtenaar belast met de distributie van specerijen. Haar overgrootvader had een fysiek zwaarder beroep: hij was sjouwer en loopknecht. Zijn vader was ook sjouwer en kruier, hoewel hij weer de zoon was van een ambtenaar van ’s Rijksbelastingen. Deze laatste wordt genoemd in een artikel dat is gepubliceerd in het genealogische tijdschrift De Brabantse Leeuw. Je vindt deze publicatie door in CBG Bibliotheek te zoeken op de familienaam en dan op de knop ‘Genealogisch repertorium’ te klikken. Ben je geïnteresseerd in wat er over de familie is geschreven, vraag de publicatie dan aan via ons reserveringssysteem. Als je dat doet vóór 12:00 uur, ligt het tijdschrift de volgende dag voor je klaar op de studiezaal van het Nationaal Archief.

Sjouwer

De sjouwer, beeld van Marcus Ravenswaaij

Een wat uitgebreidere genealogie van de familie is gepubliceerd in het maandblad van de Nederlandse Genealogische Vereniging Gens Nostra, dat je ook via CBG Bibliotheek kunt aanvragen. In dit artikel wordt als oudst bekende voorouder Jan Pauwels genoemd, Maasschipper en burger van Roermond, geboren in 1617.

Dubbel werk

Naast Gens Nostra en De Brabantse Leeuw bevat onze bibliotheek tijdschriften als Veluwse geslachten, De Nederlandsche Leeuw, Ons Voorgeslacht, Blazoen en het Heraldisch tijdschrift. Verder vind je in de catalogus ook volledige biografieën of genealogieën van een bepaalde persoon of familie. Voordat je met je stamboomonderzoek begint, is het verstandig na te gaan of andere onderzoekers al iets hebben gepubliceerd over de familie waarin je bent geïnteresserd. Dat voorkomt niet alleen dubbel werk, maar je komt er ook snel achter waar deze heeft gewoond, en welke archieven van belang zijn voor je onderzoek. Het afgelopen half jaar zijn er ruim driehonderd nieuwe titels aan de verzameling toegevoegd.