CBG bronnen
Gen.magazine 2018-3
Met dossier DNA

Lees het nieuwste nummer van Gen.magazine

31 augustus 2018

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben de afgelopen jaren een DNA-monster laten testen om meer te weten te komen over hun achtergrond. Of het nu gaat om het vinden van onbekende voorouders, het aan elkaar knopen van families met dezelfde achternaam, of het vissen naar verre verwanten: met het opsturen van wat speeksel of wangslijm zijn inmiddels talloze stamboomvragen beantwoord. De genetische genealogie is al haast niet meer weg te denken uit de gereedschapskist van de familiehistoricus en ook deze Gen. staat in het teken van DNA.

Gen.magazine 2018-3

Met dossier DNA

Zo ging Piter van der Woude op zoek naar zijn pake. ‘Nu houden we erover op,’ was het standaardantwoord op de vraag wie toch zijn overgrootvader was. En hij hield erover op, totdat hij decennia later werd gegrepen door de genealogie. Met geduldig speurwerk en behulp van DNA-onderzoek ontrafelde hij het familiemysterie.

Er wordt in dit nummer meer ontrafeld. Genetisch genealoog Maarten Larmuseau prikt drie populaire mythes door. Hoeveel roddels en geruchten doen er bijvoorbeeld niet de ronde over kinderen ‘van de melkboer’ of ‘van de postbode’? Het percentage aan dergelijke heimelijke buitenechtelijke kinderen – de zogenaamde ‘koekoeksgraad’ – ligt volgens hem beduidend lager dan we doorgaans denken. En ook dat weten we allemaal dankzij DNA-onderzoek.

Lees dat blad!

Gen inhoudsopgave 2018-3

Inhoudsopgave Gen.magazine 2018-3

Gen. lezen: op de mat of digitaal

Klassieke Vrienden van het CBG ontvangen Gen. in de brievenbus. Digitale Vrienden lezen Gen. online, een optie die Klassieke Vrienden eveneens hebben. Je vindt ons magazine op onze website (niet meer via de app of genmagazine.nl).

Om Gen. digitaal te lezen ga je naar www.cbg.nl/gen of klik je op deze website helemaal onderaan de pagina op 'Gen.magazine'. Kies in het overzicht het nummer dat je wilt openen. Er wordt vervolgens gevraagd om in te loggen met je vriendnummer en je postcode.