CBG bronnen
Bruid Anna Voss. Ze trouwde in juni 1924 met de 21-jarige vrouw in Broek op Waterland met de twee jaar oudere Cornelis Dirkmaat
Bruid Anna Voss. Ze trouwde in juni 1924 met de 21-jarige vrouw in Broek op Waterland met de twee jaar oudere Cornelis Dirkmaat.

Lees het nieuwste nummer van Gen.magazine

26 maart 2018

Een huishoudboekje, het is niet het eerste waar je aan denkt bij genealogisch onderzoek. Ten onrechte vindt Oscar Gelderblom. De hoogleraar financiële geschiedenis doet onderzoek naar de vraag hoe Nederlanders hun geldzaken regelen en hoe dat in de afgelopen eeuw is veranderd. De komende weken is hij te zien in de televisieserie Kasboekje van Nederland, die hij samen met de NTR vormgaf. Het themadossier van de nieuwe Gen. staat in het teken van kasboekjes. In een interview vertelt Gelderblom welke familieverhalen er verborgen zitten achter cijfers en tabellen. Dorine Smit-Maarschalkerweerd gaat in op het belang van een zeventiende-eeuws kasboek, toen er een grote erfenis viel te verdelen in een elitaire Amsterdamse familie. Tessel Pollmann en Corinne Boter schrijven over de rol van de huisvrouw in de financiële huishouding van zoveel gezinnen. En Piet van Cruyningen laat zien dat Zeeuwse boeren tot ver in de negentiende eeuw geen banken nodig hadden: wie een lening nodig had, klopte aan bij familie.

Het voorjaarsnummer van 2018

Het voorjaarsnummer van 2018

Inhoud

Verder staat in dit voorjaarsnummer van Gen. de eerste bijdrage van de nieuwe columnist Maarten Larmuseau. Als genetisch genealoog zal hij vanaf nu in elke Gen. inhaken op  ontwikkelingen die zich voordoen bij de combinatie stamboomonderzoek en DNA. Yvette Hoitink richt zich in haar column op de gevolgen van de nieuwe privacywetgeving voor genealogisch Nederland en ook Rob van Drie bespreekt de nieuwe wet. En er is meer: een familiegeschiedenis op de fiets, de taligheid in heraldiek, een oudoom met een rafelrandje – tachtig pagina’s genealogie die het meer dan de moeite waard maken om vriend van het CBG te worden.

Lees dat blad!

De inhoudsopgave van Gen.magazine 2018-1.

De inhoudsopgave van Gen.magazine 2018-1.

Gen. lezen: op de mat of digitaal

Klassieke Vrienden van het CBG ontvangen Gen. in de brievenbus. Digitale Vrienden lezen Gen. online, een optie die Klassieke Vrienden eveneens hebben. Je vindt ons magazine op onze website (niet meer via de app of genmagazine.nl).

Om Gen. digitaal te lezen ga je naar www.cbg.nl/gen of klik je op deze website helemaal onderaan de pagina op 'Gen.magazine'. Kies in het overzicht het nummer dat je wilt openen. Er wordt vervolgens gevraagd om in te loggen met je vriendnummer en je postcode.