CBG bronnen
kwartierstaat-Gramaye header en home
Kwartierstaat van echtpaar Gramaye - Stalpaert van der Wyele. CBG.

Landgoederen in het zonnetje

20 mei 2019

In de maanden mei tot en met augustus van dit jaar komt de geschiedenis van kastelen en landgoederen in Gelderland tot leven tijdens een groots festival dat op vijf verschillende locaties in de provincie wordt georganiseerd. CBG-heraldicus Guus van Breugel gaf afgelopen zaterdag een workshop familiewapens in het Belmonte Arboretum in Wageningen.

Gelders Arcadië kent een bijzondere cultuurhistorie. Er liggen meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen in dit gebied, dat bestaat uit de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen. Tijdens het LandGOEDfestival wordt er naast een bijzondere muziektentoonstelling, ‘Gedroomd Land’, een aanvullend programma georganiseerd met verschillende onderdelen die de vele landgoederen in het zonnetje zetten. In dat kader hield heraldicus Guus van Breugel afgelopen zaterdag namens het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis een workshop familiewapens.

Gelders Arcadië, Guus.jpg Familiewapens

CBG-heraldicus Guus van Breugel begeleidt een aantal deelnemers bij het ontwerpen van hun familiewapen

Beperkt aantal kleuren

Zon en belangstelling waren er in overvloed, want aan de picknicktafel zat jong en oud, van 2 tot 92, de hele middag en vroege avond fanatiek familiewapens te ontwerpen op basis van hun familiegeschiedenis of andere zaken die de deelnemers leuk of interessant vonden. Een belangrijk onderdeel van de workshop is de vraag: hoe communiceer je met beelden? Het is van belang dat een familiewapen eenvoudig genoeg is vormgegeven om het op afstand goed te kunnen aflezen. Dit geeft ook meteen antwoord op de meest gestelde vraag van die middag, namelijk waarom er maar een beperkt aantal kleuren kan worden gebruikt: geel, blauw, rood, zwart, wit en groen. De reden hiervoor is dat kleuren als paars of bruin vanaf een afstand van 30 meter niet goed meer zijn te onderscheiden.

Gelders Arcadië, wapen.png Familiewapens

Het officiële familiewapen van de familie De Constant Rebecque, heren van Villars. Collectie CBG Familiewapens

Het Belmonte Arboretum, waar de workshop heraldiek en andere living-history-activiteiten in de open lucht plaatshadden, is het voormalige landgoed van de familie De Constant Rebecque de Villars. Na de vernielingen van de Tweede Wereldoorlog kwam het in handen van de Landbouwuniversiteit in Wageningen, die er een studiecollectie bomen plantte. Tegenwoordig is de locatie een officieel museum.