CBG bronnen
Gen cover reclame

Komende decembernummer van Gen.magazine

25 november 2023

Ook jaloers op (of gewoon benieuwd naar) echte familiegeschiedenissen? Lees de nieuwe Gen.!

De laatste Gen. van 2023 staat vol verhalen over verrassende bronnen en aangrijpende familiegeschiedenissen. En we bieden de nodige handreikingen voor het doen van familieonderzoek. Om je lekker te maken geven we alvast een artikel cadeau. En zoek je nog een cadeautje voor de neef die alles al heeft? Leg gewoon een Gen. onder de kerstboom.

Wat is de invloed van criminele of getormenteerde voorouders op hun nazaten? In de laatste Gen. van 2023 zoeken auteurs Sunny Bergman en Maddy Stolk een antwoord op deze vragen. Tommy Wieringa vertelt waarom hij jaloers is op mensen met ‘echte’ familiegeschiedenissen en we brengen drie verhalen achter de aanvragen uit het Indische Oud-Paspoortarchief voor het voetlicht. In het CBG-depot dook een opvallende bron op; een elegant boekje over sodomie, hoe tegenstrijdig, en WieWasWie-conservator Sarah Bosmans interviewde onderzoekers van de Radboud Universiteit over het ontsluiten van de Historische Database Suriname en de Cariben.

Gen. afb 2

Keuzestress


Wie na 1 januari een kind verwacht krijgt te maken met keuzestress. Behalve een nieuwe voornaam voor de boreling kunnen de prille ouders een van beider achternamen of een combinatie van de twee kiezen. Jeroen Balkenende zet uiteen hoe dit zit.
Fijn leesvoer voor de donkere winteravond: de avonturen van Gerard van Sweringen die halverwege de 17de eeuw aanmonsterde op een schip richting de Amsterdamse kolonie Nieuwer-Amstel. Hij wist handig op te klimmen van handelaar tot schout en sheriff en omzeilde een veroordeling voor doodslag.

Gratis artikel

De nieuwe Gen. verschijnt begin december. Omdat het de maand van de cadeautjes is geven we je alvast gratis en voor niets een artikel: een beknopte handleiding voor het vinden van koloniale voorouders in historische kranten in Delpher, het nieuwsarchief van de Koninklijke Bibliotheek dat tien jaar bestaat. Je kunt de pdf downloaden door op de blauwe link te drukken, veel leesplezier!

Gen. afbeelding guus

Illustratie van Guus van Breugel bij het artikel Koloniale voorouders in historische kranten.