CBG bronnen
Header artikel Paspoorten
Selectie van paspoortfoto's uit de collectie Indisch Oud-papsoortarchief, collectie CBG

Indisch Oud-Paspoortarchief onthult ‘halfzus’

30 november 2023

Willy Artz zocht in het Indisch Oud- paspoortarchief naar de paspoortaanvraag van de eerste vrouw van zijn vader en vond informatie over een mogelijke halfzus.

Mijn vader, die van oorsprong uit Den Bosch komt, ging in 1930 als KNIL-militair naar Nederlands-Indië. In 1934 trouwde hij met een inlandse vrouw. Van april 1942 tot september 1945 zat mijn vader in een Japans interneringskamp. Toen hij daaruit kwam bleek dat zijn eerste vrouw was vreemdgegaan. Hij is meteen van haar gescheiden.

Mijn moeder was mijn vaders tweede vrouw. Toen zij overleed heb ik veel documenten bij haar thuis gevonden zoals een geprinte stamboom, geboorteaktes, de echtscheidingspapieren en pensioenregeling van mijn vader. De achternaam van mijn vaders eerste vrouw stond in zijn echtscheidingspapieren. In de paspoortaanvragen vond ik vervolgens namen en data die me enorm verder hebben geholpen.

Twee verschillende aanvragen

Na het opvragen van de paspoortaanvraag van mijn vaders eerste vrouw, bleek dat er twee versies waren. Op beide aanvragen was haar achternaam anders geschreven en was een ander geboortejaar vermeld. Op de één stond de familienaam Tukirah, op de ander het fonetische Toegira, als geboortejaren stonden respectievelijk ongeveer 1910 en ongeveer 1909 vermeld. Dat laatste kwam overeen met het jaar in de echtscheidingspapieren. Op de kaart stond ook haar voornaam: Julia. Dat was gek omdat het zo’n Nederlandse naam was. Ik ga ervan uit dat die naam haar gegeven is door een ambtenaar en dat haar echte voornaam onbekend was.

Ik wist dat ‘Julia Tukirah’ een kind had. Maar het was onbekend of het van mijn vader was en hoe het heette. We troffen het kind, dat een meisje bleek te zijn aan op de kaart; Julia Wilhelmina was haar naam. Op de kaart staat ‘d/h huwelijk geworden’ waar ik uit opmaak dat zij door het huwelijk een kind van mijn vader werd, hij haar heeft gewettigd. De foto van Julia Tukirah op de paspoortaanvragen heb ik toegevoegd als profielfoto aan de stamboom.

Meer verhalen achter de paspoortaanvragen uit het Indisch Oud-Paspoortarchief lees je in het decembernummer van Gen.
NL-HaCBG_1796_A06075

De paspoortaanvraag van Julia Tukirah uit het Indisch Oud-paspoortarchief, collectie CBG.

NL-HaCBG_1796_A06073

De paspoortaanvraag van Julia Toegira uit het Indisch Oud-papsoortarchief, collectie CBG