CBG bronnen
persoonskaart fragment
Fragment van een persoonskaart, Collectie NRO, CBG.

Aanpassing dienstverlening

4 november 2020

De medewerkers van het CBG zijn inmiddels al geruime tijd hard bezig de dienstverlening weer op het niveau van voor de lockdown te brengen. Hieronder lees je de meest recente stand van zaken.

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en het Nationaal Archief volgen nog steeds de richtlijnen van de overheid: thuis werken waar het kan, en de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen als je toch naar kantoor gaat. Dit houdt in dat sommige afdelingen nog niet of niet volledig bemenst zijn, en dat andere door bijvoorbeeld de ‘anderhalvemetermaatregel’ nog niet op volle kracht kunnen werken. Alle medewerkers zijn echter zeer gedreven en doen er alles aan de door de lockdown ontstane achterstanden weg te werken.

Erfgenamenonderzoek

Team Onderzoek heeft de hoeveelheid nog te behandelen aanvragen inmiddels met vereende krachten weten te halveren, en de verwerkingstijd is nu met enkele weken gereduceerd. Omdat er echter ook dagelijks nieuwe aanvragen binnenkomen, zal het nog even duren voordat de verwerkingstijd weer op het oude niveau is.

Persoonskaarten en Persoonslijsten bevatten de gegevens over overleden personen uit de Basisregistratie personen">-lijsten

De lockdownperiode is – heel begrijpelijk – voor veel mensen aanleiding geweest nu eindelijk eens aan die stamboom te beginnen, of juist weer verder te spitten in hun familiegeschiedenis. Als gevolg daarvan is onze afdeling Persoonskaarten en Persoonslijsten bevatten de gegevens over overleden personen uit de Basisregistratie personen">-lijsten vanaf het begin, half maart, overspoeld met aanvragen. En lang niet iedereen vraagt een of twee persoonskaarten aan – tien of meer is geen uitzondering. Deze kaarten halen we met de hand uit een rij stellages, die redelijk dicht op elkaar in ons depot staan. Als wij de anderhalvemetermaatregel willen handhaven – en dat willen we – is het onmogelijk meer mensen in te zetten om de kaarten op te zoeken en te kopiëren. Degenen die er zijn, werken op de toppen van hun kunnen, en de achterstand neemt inmiddels af.

Stapel persoonskaarten

Een selectie persoonskaarten. Foto: CBG / Collectie Nationaal Register Overledenen (NRO)

Collectie Calmeyer

Inmiddels is het weer in beperkte mate mogelijk inzage te krijgen in het zogenoemde Calmeyer-archief, de verzameling van ‘herzieningsverzoeken’ van Joden die zich vanaf januari 1941 bij de autoriteiten moesten melden. Vermoed je dat er zich een dossier van een familielid in het archief bevindt, kan je een verzoek tot inzage indienen bij onze collectiebeheerder. Let wel: het aantal plaatsen is beperkt, dus het kan enige tijd duren voordat je verzoek wordt ingewilligd.

Niet-gedigitaliseerde bronnen

Voor de uitbraak van de pandemie was het mogelijk papieren bronnen (zoals familiedossiers of -drukwerk) en genealogische boeken via onze sites CBG Verzamelingen en CBG Bibliotheek aan te vragen en de volgende dag op de studiezaal van het Nationaal Archief in te zien. Met de sluiting van de studiezaal was dat niet langer mogelijk. Het Nationaal Archief is inmiddels ook bezig de dienstverlening op te schalen en het aantal dagelijkse bezoekers wordt geleidelijk uitgebreid. 

Vanaf 1 september 2020 is het mogelijk voor 1 persoon per dag om maximaal 20 CBG-stukken in te zien in de studiezaal van het Nationaal Archief. Een plaats reserveren kan door een mail te sturen naar aanvraag@cbg.nl met een verzoek om inroostering voor een bepaalde dag (niet op maandag) en de overgenomen informatie uit de online CBG-catalogus. Heb je een aanvraag vóór 12 uur 's middags gedaan, dan ligt het materiaal de volgende werkdag klaar. Vraag zoveel mogelijk stukken uit de CBG-collectie in één keer aan. Na inzage door onderzoekers gaat het materiaal 48 uur in quarantaine. Hierdoor kan het zijn dat stukken niet beschikbaar zijn op de gewenste dag. Je ontvangt een bevestigingsmail van je reservering met instructies. Wij hopen natuurlijk dat de beschikbare plaatsen zo snel mogelijk uitbreiden, en zullen je dat dan direct via deze site laten weten.

N.B.: in verband met de verscherpte coronamaatregelen is de Studiezaal van het Nationaal Archief in ieder geval tot donderdag 19 november gesloten. Als je al een afspraak voor de komende twee weken hebt gemaakt, krijg je van ons een annulering. Zodra de studiezaal weer opengaat, laten we je het weten.

Collectie digitaal raadplegen

CBG Verzamelingen biedt ook een uitgebreide digitale collectie aan, speciaal voor CBG-Vrienden. Om deze te kunnen raadplegen, log je in met je mailadres en wachtwoord. 

Als inloggen niet lukt en je bent wel Vriend, stuur dan een mail naar service@cbg.nl onder vermelding van je Vriendnummer of bel op werkdagen tussen 12:00 en 16:00 uur met onze collega's van Service via telefoonnummer 070 – 315 05 00.

Vragen

Ons kantoor is nog steeds beperkt telefonisch bereikbaar. Heb je een dringende vraag? Stuur ook dan een mail naar service@cbg.nl. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Houd deze website en onze sociale media in de gaten voor verdere informatie over de hervatting van onze dienstverlening.

  • Update 04-11-2020: dit bericht is op punten aangepast aan de huidige situatie bij de afdelingen Expertise en Persoonskaarten en Persoonslijsten bevatten de gegevens over overleden personen uit de Basisregistratie personen">-lijsten en in verband met de sluiting van de studiezaal van het Nationaal Archief naar aanleiding van de extra maatregelen die zijn aangekondigd op 3 november.
  • Update 18-08-2020: dit bericht is aangevuld met uitbreiding van 1 plaats per dag voor het inzien van de CBG-collectie in de studiezaal van het Nationaal Archief.
  • Update 20-07-2020: dit bericht is aangevuld met de laatste stand van zaken betreffende persoonskaarten.