CBG bronnen
Website Banner Famillement 2024 DEF.

GenTalksShow

3 juni 2024

Je erft zomaar een koffer met brieven van een onbekende oudtante. Wie was zij? En hoe zit het eigenlijk met dat verhaal over de verzetsneef dat op elk verjaardagsfeest te berde wordt gebracht? Was hij wel een held? Van jouw grootmoeder weet je dat haar verleden verdrietig was, maar ze zwijgt in alle toonaarden. Steeds meer mensen duiken in de archieven om hun familiegeschiedenis te ontrafelen. Tijdens het Famillement interviewt Gen-hoofdredacteur Kirsten Munk tijdens de GenTalksShow drie onderzoekers over de zoektocht naar hun familiegeschiedenis. Wat ontdekten zij en waar liepen zij tegenaan? Hoe gingen ze om met ontbrekende informatie en onbeantwoorde vragen in hun onderzoek?

Gen. Talks Instagram post (1)

Om onderzoekers met een boeiend verhaal en inspirerend onderzoek te vinden deed het CBG enige tijd geleden een oproep via de CBG-Nieuwsbrief. Dat leverde een aantal interessante gasten op. Zoals Vincent Frequin, zoon van journalist, verzetsman en hoofdredacteur Louis Frequin en broer van tv-presentator Willibrord Frequin, die onderzoek deed naar vijf generaties van zijn Arnhemse familie. Hij schreef er het boek Ontdekkingsreis van een Arnhemse familie, Vijf generaties Frequin, van heibelmakers naar maatschappijmakers over.

Vincent Frequin

Vincent Frequin

Journalist en schrijver Demi van Hutten interviewde Indische en Molukse jongeren over hun familiegeschiedenis. Hierin vertellen zij wat de cultuur van hun voorouders voor hun identiteit betekende. Demi bundelde de interviews in het boek De Derde Generatie, de kinderen en kleinkinderen van… In haar boek De Tweede Generatie, de kinderen van…. Laat zij de generatie van haar vader aan het woord over onder andere het doorgegeven verdriet vanuit het verleden.

deem

Demi van Hutten

En Tamara Vermeire dook in de geschiedenis van haar grootvader Jaap en zijn zus Ger. Hij vocht tegen de nazi’s, zij trouwde met een SS’er. Het leidde tot de nodige frictie in de familie. Tamara deed onderzoek naar deze voor haar onbekende familiegeschiedenis. Eerder schreef zij het boek Onbegrensd, over de vriendschap tussen een hulpverlener en vluchteling n een vluchtelingenkamp in Moira.

Tamara-3

Tamara Vermeire

Wat : GenTalksShow
Waar : Marktplein, Bibliotheek Deventer, Stromarkt 18, Deventer
Wanneer: 15 juni, van 15 tot 15.45 uur