CBG bronnen
Margaretha Büller met Günter Schuling
Margaretha Büller met haar 10 maanden oude baby Günter Hans, alias John Schuling

Samen zoeken naar Günter Fritz Robert Kneisler

19 april 2021

In Gen.magazine van december 2020 stond een interview met Michael Schuling over de zoektocht naar zijn biologische grootvader. Dat zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren vader een andere vader had dan de overige kinderen in het gezin Schuling was bekend, maar niemand wist precies hoe het zat. Inmiddels is het onderzoek in een stroomversnelling terechtgekomen.

Pertinent Nederlands

Michaels vader werd als Günter Hans Büller geboren (hij kreeg de achternaam van zijn moeder), maar na het huwelijk van zijn moeder in 1943 veranderde zijn voornaam in John en zijn achternaam in die van zijn stiefvader. Het werd John Schuling – altijd pertinent op zijn Nederlands uitgesproken, aldus Michael. ‘Daar maakte mijn vader echt een punt van.’ In december, toen het artikel werd geplaatst, was het onderzoek al zo ver gevorderd dat Michael de naam en militaire rang van zijn vermoedelijke grootvader wist. Door het interview kreeg zijn onderzoek een nieuwe boost.

Michael Schuling krijgt post van het Bundesarchiv

Michael Schuling was dolblij met de informatie over zijn biologische opa uit het Bundesarchiv in Berlijn

Hij maakte een blog aan dat inmiddels door zo’n 35 mensen wordt gevolgd, die hem van commentaar en tips voorzien. ‘Zo heb ik bijvoorbeeld al veel informatie gekregen van iemand die betrokken is bij het Arolsen-archief in Duitsland,’ vertelt Michael in een telefoongesprek. Op zijn blog deelt hij ook zijn eigen leerproces over de Tweede Wereldoorlog. Zo schrijft hij over de herdenking van de Februaristaking – ‘iets waar ik niet bij stil had gestaan als ik niet met dit onderzoek bezig was geweest’ – en verwijst hij naar een indringende documentaire over ‘oorlogskinderen’ in Den Haag.

Lebensborn

John Schuling werd geboren in een zogenoemde Lebensbornkliniek in Steinhöring, waarover Michael inmiddels behoorlijk wat informatie heeft verzameld. Zijn hoop is nu gevestigd op het Bundesarchiv in Berlijn, waar mogelijk nog dossiers van zijn grootmoeders verblijf daar te vinden zijn. En er is inmiddels contact gelegd met een Duitse halfbroer van zijn vader, die hem meer kan vertellen over het naoorlogse leven van grootvader Günter Kneisler.