CBG bronnen
Wie zijn wij
Wie zijn wij

Foto zoekt eigenaar: Wie zijn wij?

8 februari 2019

Dertig jaar geleden vond Ernst Lalleman in een verlaten pand in Den Haag zes fotodozen met 235 kleurennegatieven uit 1959 en 1960. Hij heeft ze nu online gezet.

Documentair fotograaf Ernst Lalleman, tegenwoordig woonachtig in Barcelona, heeft onlangs een website gelanceerd getiteld Wie Zijn Wij? Naast achtergrondinformatie bevat de website tientallen portretten van volwassenen en kinderen die in de jaren zestig van de vorige eeuw op de foto zijn gezet.

Verhalen

Nadat hij de negatieven op een verlaten zolder had gevonden, raakte Lalleman geïntrigeerd door de beelden. Wie zijn de mensen op de foto’s? Welke verhalen schuilen er achter al deze baby’s, kinderen, jonge mensen, partners, echtparen, ouderen en huisdieren? Kan iemand van de gefotografeerden zich de dag nog herinneren waarop de foto gemaakt werd?

De fotograaf heeft nu besloten dat hij de waarschijnlijk lang verloren gewaande beelden terug wil geven aan de geportretteerden of hun familie. De eerste successen zijn al geboekt: De 80-jarige Ria herkende zichzelf op een foto die genomen is toen ze 21 was. Een man zag zijn moeder als bruid op een van de foto’s staan. Ome Jan, die in de Oude Boomgaardstraat woonde en later naar Australië is geëmigreerd, is herkend door zijn nichtje. Jan had de foto’s laten maken om naar zijn verloofde te sturen, die al in zijn nieuwe vaderland woonde. En zo heeft Lalleman nog meer mooie voorbeelden van mensen die zichzelf of familieleden terugvonden op de site.

Wie zijn wij

Wie herkent deze mensen?

Kom je uit Den Haag of heb je er familie wonen? Neem dan eens een kijkje op de site van fotograaf Ernst Lalleman. Wie weet welke bekende gezichten je er aantreft!

CBG-collectie

Ook het CBG heeft natuurlijk beeld in zijn collectie. De verzameling digitale foto's bestaat uit knipsels met portretfoto's en bijschriften. Ze zijn deels verzameld door Gerard Halwasse (1883-1974), deels door Cornelis Veenhuijzen (1905-1990). Beide knipten foto's uit geïllustreerde tijdschriften uit het begin van de twintigste eeuw. De verzameling omvat foto's van zowel bekende als onbekende personen uit die tijd. Je vindt de foto’s op CBG Verzamelingen. Daarnaast worden in de rubriek ‘nostalGen’ in ons kwartaalblad Gen. regelmatig oude foto’s van lezers gepubliceerd.