CBG bronnen
Famillement Thuis
Famillement Thuis

Beleef Famillement Thuis

17 juni 2020

Heb je altijd al je familiegeschiedenis willen uitpluizen, maar had je nog net even dat ene zetje of wat extra hulp nodig? Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis maakt het je in samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam nu heel gemakkelijk – vanaf 23 juni kun je gewoon bij je thuis een serie interessante en leerzame webinars volgen.

Onder de noemer ‘Famillement Thuis’ organiseren CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en Stadsarchief Amsterdam een digitale variant op het bekende tweejaarlijkse evenement. Iedereen met een laptop, pc of tablet kan heel eenvoudig meedoen, en deelname is ook nu gratis.

De eerste stappen

Wil je graag weten waar je roots liggen, wie je voorouders waren en wat ze deden, of ze arm waren of rijk, waar ze woonden en hoeveel kinderen ze hadden – maar je weet niet waar je moet beginnen? Dan is het eerste webinar in de reeks, ‘Stamboomonderzoek voor beginners’, echt iets voor jou. CBG-expert Martine Zoeteman-van Pelt neemt je op 23 juni aan de hand voor je eerste stapjes op het boeiende pad van de genealogie.

Martine in Zoom Famillement Thuis

Martine Zoeteman-van Pelt verzorgt de online presentatie Genealogie voor beginners

Wanhoopsdaad

Op 25 juni vertelt Nanda Geuzebroek alles over haar boek ‘Vondelingen’ en de tentoonstelling met dezelfde naam in het Stadsarchief Amsterdam. Rond 1800 was de economie van onze hoofdstad zo in het slop geraakt, dat er op een dag soms wel tien zuigelingen te vondeling werden gelegd. Hoe kwamen de moeders tot hun wanhoopsdaad, waar werden de kinderen gevonden en hoe kregen ze hun naam? Antwoorden op deze vragen en meer krijg je van Nanda in de tweede webinar van Famillement Thuis. Een leuk extraatje: tijdens de video kun je live chatten met het Stadsarchief. Heb je een vraag over een vondeling in jouw familie? Doe dan op 25 juni mee in de chat. Voor deze online presentatie is aanmelden overigens niet nodig. De video kun je kijken via YouTube.

Koffer met achtergelaten baby

Een in een koffer op de stoep van een huis in Kensington, Londen achtergelaten baby. Op het deksel stond: 'Deze kant boven'. 1937, Engeland, coll. NA

DNA en familiegeschiedenis

Steeds meer mensen laten hun DNA testen op zoek naar hun afkomst en verre of minder verre verwanten. Maar wat kun je met de testuitslagen? Hoe betrouwbaar zijn ze, en hoe helpen ze je verder met je familieonderzoek? CBG-expert Rob van Drie vertelt je er alles over in het webinar DNA en familiegeschiedenis op 30 juni.

Na de zomer gaan we verder met Famillement Thuis met een aantal interessante digitale presentaties over verschillende onderwerpen, zoals migratie, ons slavernijverleden en herkomstonderzoek. De webinars zullen vanaf september elke laatste dinsdag en donderdag van de maand plaatsvinden. Zet ze alvast in je agenda en hou nadere berichtgeving in de gaten!

Aanmelden

Wil je graag meedoen aan een van de webinars? Meld je dan snel aan via de programmapagina van Famillement Thuis. Er zijn per keer slechts 90 plekken beschikbaar, dus grijp nu je kans! Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws op famillement.nl. Volg ons op sociale media via #FamillementThuis.

Tot ziens bij jou thuis!