CBG bronnen
Gen. Covers Header
Een greep uit de covers van voorgaande Gen. magazines

Eerste Gen van 2024 verschijnt in maart

5 februari 2024

“Met het dossier personeel”

De eerste Gen.magazine van 2024 verschijnt in maart. Verwacht weer een prachtige editie gevuld met boeiende verhalen over personeel en interessante familiegeschiedenissen. Van beulenfamilies tot onverwachte naamgenoten, het komt allemaal voorbij. Het is dus nog even wachten, maar er is veel om naar uit te kijken.

In het komende nummer:

In dit nummer vertelt de succesvolle podcast en radiomaakster Maartje Duin over haar nieuwe achtdelige podcastserie Mina & Mevrouw: een familiegeschiedenis over klasse, vrouw zijn en afhankelijkheid. Ze geeft tekst en uitleg bij het ontstaan van een audiodocumentaire die zich afspeelt in het Zeeland van de 20ste eeuw. Maar ook wat dit allemaal te weeg bracht bij de betrokkenen.

Schrijver en Rootszoeker Wouter van der Spoel bespreekt het kinderboek Nuri en Nino dat hij samen met zijn 18 jarige zoon heeft geschreven en licht toe hoe hij de Indische cultuur wil behouden en door wil geven aan komende generaties. Dat niet alleen, we hadden de groep rootszoekers van Samboeng, waar Wouter onderdeel van is ook laatst op bezoek in ons archief.

Gastcolumn_Wouter van der Spoel

Het boek Nuri & Nino van auteurs Sriyanto en Wouter van der Spoel.

De Modefamilie

Ook lees je in het komende nummer over de modewinkel De Meijere (ca. 1816-1905). De winkel groeide van een klein garen-en-lintenzaakje in de Jordaan uit tot een deftig modehuis aan de Leidsestraat. In de levens van de vrouwen achter de winkel veranderde er veel. Zo woonde het winkelpersoneel, let wel alleen de dames in bij het gezin van de winkeleigenaar. Dankzij de zakelijke successen werd niet alleen de winkel steeds chiquer, maar ook de eigenaarsfamilie. Dat is onder andere te zien aan de manier waarop zij met hun personeel omgingen.

Reuchlins reis

Ze waren buurmeisjes, later schoonzussen: Miep Reuchlin en May Elink Schuurman. En ze bleven beiden ongehuwd. In de ogen van hun tijdgenoten liepen de vrouwen, die ondanks de overeenkomsten in hun leven nauwelijks contact met elkaar hadden, daarmee hun natuurlijke bestemming mis. Nu moesten ze zelf zin geven aan hun leven. Cathalijne Boland neemt ons in haar artikel mee in de levens van deze twee zelfstandige en vanuit de huidige tijd bekeken feministische vrouwen.

Reuchlins reis

Het boek Reuchlins reis de Holland-Amerika Lijn en de landverhuizers van Cathalijne Boland.

Beulenfamilie

Niet alle beroepen waar men een familiebedrijf in had waren zo gezellig als de modewinkels van De Meijere. Erik jan Broers neemt ons mee in het verhaal van een familie van beulen. Tot aan het einde van de 18de eeuw beschikten veel rechtbanken over hun eigen beul. Het was een beroep dat meestal tegen wil en dank een aantal generaties lang binnen de familie werd doorgegeven. Het maakte de jonge beul bepaald niet populair op de huwelijksmarkt. Lees in het komende nummer hoe dit vroeger allemaal in zijn werk ging.

Een onverwachte naamgenoot

Wist je dat het wel vaker voorkomt dat je een naamgenoot hebt met exact dezelfde voornaam en achternaam. Ook Maarten Larmuseau heeft zo een naamgenoot en die blijkt ook nog geneticus te zijn. Maar Maarten ligt hier niet perse wakker van, het zit nog anders. Zijn naamgenoot is ook verre familie! Lees in het komende nummer hoe de vork in de steel zit en wat voor Maarten echt beangstigend is aan het idee dat het nageslacht hem met zijn naamgenoot zou kunnen verwarren.

beul artikel

L'exécuteur des hautes oeuvres sous Louis XV (époque de Charles-Henri Sanson), 1843, boek: De Fransen onder de Revolutie (Challamel&Tenint), H. Baron (gravure door L. Massard.

Komende Gen. zit boordevol met een brede verscheidenheid aan artikelen en bijzondere en mooie verhalen. Lees nog even in de tussentijd een oude editie en verheug je alvast op het eerste nummer van 2014 in maart.