CBG bronnen
Duitse huwelijksakte 2
Afschrift van een huwelijksakte van een in Duitsland getrouwde Nederlander

Duitse huwelijksakten ontsluiten

6 februari 2020

Na de Duitse overlijdensakten worden nu ook huwelijksakten van in Duitsland getrouwde Nederlanders ontsloten. Over niet al te lange tijd kun je ze inzien via WieWasWie.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben Duitse gemeenteambtenaren in opdracht van de geallieerden afschriften opgesteld van huwelijksakten van Nederlanders die voor of tijdens de oorlogsjaren in Duitsland verbleven. Het gaat in totaal om 7.371 akten, die het CBG in zijn bezit heeft.

Behoorlijke klus

De Duitse overlijdensakten zijn inmiddels geïndexeerd en binnenkort in te zien via WieWasWie, en op een later tijdstip ook via Oorlogslevens.nl, het binnenkort te lanceren platform van Netwerk Oorlogsbronnen. De komende weken storten zo’n honderd vrijwilligers zich op het invoeren van de gegevens van de huwelijksakten in een database. Het aantal invoervelden is aanzienlijk, aangezien naast de namen van het bruidspaar soms ook de namen van beide ouderparen vermeld worden, allemaal in aparte velden voor voor- en achternaam en eventueel tussenvoegsel. Veel van de akten hebben ook een verschillende opbouw, zodat het nog een behoorlijke klus kan worden alles goed in te voeren. “Maar als je kijkt hoe snel het met de overlijdensakten is gegaan, denk ik dat het niet al te lang hoeft te duren voordat ook deze akten online staan”, zegt projectleider Rob den Braasem. “Het is dan een mooie nieuwe ingang voor mensen die voorouders zoeken die voor of tijdens de oorlog in Duitsland zijn gaan wonen.

Duitse huwelijksakte 1

Huwelijksakte van een in 1913 in Duitsland getrouwde Nederlander

Veel van de akten betreffen zogenoemde ‘oorlogshuwelijken’, maar er kunnen ook akten tussen zitten van huwelijken die al in de jaren dertig of eerder zijn gesloten, als de betrokkenen na de oorlog nog in Duitsland woonden.

Meehelpen?

Wil je ook graag meedoen aan het invoeren van de Duitse Heiratsurkunden? Registreer je dan via het crowdsourcingplatform Het Volk. Alle hulp is welkom!