Mijn opa was een boef
22 januari 2020
22 januari 2020
Je komt ze in de beste families tegen: verwanten die op wat voor manier dan ook in aanraking zijn gekomen met politie of justitie. De eerste editie van Familiegeschiedenis in de buurt in 2020 heeft als thema: Criminele voorouders. Samen met het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch helpt het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis je te ontdekken of je voorouders grote schurken waren … of kleine boefjes.
Op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is een grote hoeveelheid informatie beschikbaar over het criminele verleden van Brabantse voorouders. Je vindt er gevangenisregisters, documenten van de Raad van Brabant, vonnissen en uitspraken van de rechtbanken en vredegerechten. Er is dus bijna geen passender locatie te bedenken voor de tiende editie van Familiegeschiedenis in de buurt, met als thema ‘Criminele voorouders’, dan de Citadel in Den Bosch, waar het BHIC is gevestigd.
Op zaterdag 8 februari kun je bij het BHIC terecht voor een interessant en uitgebreid programma waarin naast de gebruikelijke onderdelen zoals WieWasWie, een informatiemarkt en depotrondleiding, ook ruim aandacht is voor de rafelrandjes van onze voorouderlijke samenleving, onder andere door de officiële lancering van de nieuwe themapagina op cbg.nl en een spoedcursus ‘boeven zoeken’ bij het BHIC.
In het plenaire gedeelte verzorgt universitair docent rechtsgeschiedenis Erik-Jan Broers op vermakelijke wijze de aftrap met een korte introductie over misdaad en straf door de eeuwen heen. Steffie van den Oord presenteert haar roman ‘De gebroeders B.’, over de criminele tweeling Frans en Jan Bosbeeck, die in 1798 vanuit Antwerpen in Den Bosch aanbelandden, en daar een nieuw leven wilden beginnen. Hoogleraar criminologie Paul Nieuwbeerta geeft in zijn uiteenzetting over gedetineerden in Noord-Brabant in de periode 1838-1938 een eerste beeld van honderd jaar detentie in de provincie, maar ook van de kansen die de BHIC-data bieden voor toekomstig onderzoek. Jean-Pierre Kin ten slotte vertelt aan de hand van een moordzaak in zijn eigen familiegeschiedenis hoe je je genealogische vondsten op een creatieve manier tot leven kunt laten komen.
Helaas is de middag volgeboekt. Een plaats op de reservelijst is nog wel mogelijk, hoewel ook deze al aardig vol zit. Wil je dat we je op de reservelijst zetten, stuur dan een mail naar communicatie@cbg.nl. Komt er een plaats beschikbaar, dan nemen we contact met je op. Dit kan zelfs nog een dag van tevoren zijn. Aanmeldingen op de reservelijst worden in volgorde van binnenkomst verwerkt.
12.30 - 13.00 Inloop
13:00 - 13:15 Welkomstwoord door Bernadine Ypma (directeur CBG) en Christian van der Ven (hoofd publiekszaken BHIC)
13.13 - 14.00 Keynote speech door Erik Jan Broers: 'Een snaphaan schroot. Strafprocessen wegens moord en doodslag uit het verleden.'
14:00 - 14:30 Steffie van den Oord: 'De gebroeders B.', introductie van haar roman over de criminele tweeling Frans en Jan Bosbeeck
14:30 - 15:00 Rob van Drie (CBG): DNA liegt niet
15.00 - 15.20 Pauze en gelegenheid om vragen te stellen over je eigen onderzoek
15.20 - 15.50 Parallelsessies Locatie: Brabants Historisch Informatie Centrum (Zuid-Willemsvaart 2, 5211 NW 's-Hertogenbosch)
Datum en tijd: zaterdag 8 februari , 13.00-17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Kosten: € 5,- (gratis voor CBG-Vrienden met 1 introducé)
Aanmelden verplicht: communicatie@cbg.nl (er zijn 120 plaatsen)
Route en parkeren: Zuid-Willemsvaart 2, Den Bosch.
Je kunt Familiegeschiedenis in de buurt ook volgen via Facebook.
De volgende editie van Familiegeschiedenis in de buurt is in het najaar van 2020 in Alkmaar.