CBG bronnen
Gen. 2019-2 Dossierplatteland.jpg Bibliotheek
Het onderwerp van het themadossier van de tweede editie van de Gen. 2019 is 'het platteland'

Nieuwe Gen. is in aantocht!

28 mei 2019

Komend weekend valt de nieuwe editie van het fraaie CBG-magazine Gen. bij klassieke vrienden op de mat. Digitale vrienden kunnen het blad online lezen via de website.

Het tweede nummer van de Gen. belooft weer enkele uurtjes vol leesplezier, of je het nu in papieren of digitale vorm leest. Het onderwerp van het themadossier is dit keer ‘het platteland’.

Tienduizenden hectaren extra

Dat genealogie niet altijd over personen hoeft te gaan, toont historicus Ewout van der Horst aan in een heuse ‘boerderijbiografie’. Daarin brengt hij de geschiedenis van de boerderij waar zijn voorouders ploeterden tot leven. Enny de Bruijn geeft onderzoekstips over de levens van voorouders in de vroegmoderne tijd. Dit doet ze aan de hand van de briefwisseling tussen stadsbewoner Gijsbert van Rijckhuijsen en zijn boerenfamilie, waar ze zelf op stuitte tijdens haar onderzoek voor haar boek De hoeve en het hart. Cees Banning schrijft over 165.000 hectaren extra platteland, het levenswerk van Cornelis Lely.

Gen 2019-2 Jacob Mees.jpg Bibliotheek

Jacob Mees (1885-1970) was behalve bankier ook een talentvol amateurfilmer. Filmstill coll. Jacob Mees, Eye Filmmuseum

Maar er is meer! Lees over de gedigitaliseerde filmspoelen van de Rotterdamse bankier Jacob Mees, de website Genetic Affairs van Evert-Jan Blom, uitstervende stadse en gedijende dorpse achternamen, en het verhaal van onze eigen redacteur Lilian de Bruijn, die het veelbewogen leven van haar vader in een binnenkort te verschijnen boek heeft vastgelegd. En natuurlijk ontbreken ook onze gebruikelijk nieuwtjes, columns en boekbesprekingen niet.

Exclusief voor vrienden

Klassieke Vrienden van het CBG krijgen dit rijkgeïllustreerde magazine voor familiegeschiedenis vier keer per jaar op de mat. Klassieke en digitale vrienden kunnen het digitaal lezen door in te loggen met hun vriendnummer.