CBG bronnen
Politieagenten Verzamelingen
Portret van politieagent M.G. Blijenberg (1883-1975) (rechts) en A.A. Feijt (geb. 1880, zwager van M.G. Blijenberg). 1906-1913. Collectie: Het Utrechts Archief.

Dag van de Drentse familiegeschiedenis

21 januari 2019

Op zaterdag 26 januari organiseert het Drents Archief een genealogische bijeenkomst met als thema ‘Misdaad en straf’. Ook het CBG is aanwezig. Medewerker Martijn Spruit vertelt over de ins en outs van het politieblad.

Bezoekers aan de vijfde Dag van de Drentse familiegeschiedenis krijgen een uitgebreid programma voorgeschoteld waarvan de onderdelen allemaal in meer of mindere mate te maken hebben met criminaliteit. Er zijn lezingen en workshops over onder andere gevangenissen, strafrechtpleging, rechtbankarchieven en moordzaken, en de onlangs samengestelde index op vonnissen uit de periode 1838-1888 wordt online gepubliceerd. Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is aanwezig met een informatiestand, en onze eigen Martijn Spruit geeft een presentatie over het Algemeen Politieblad.

Algemeen Politieblad 1917 Verzamelingen

Het Algemeen Politieblad is grotendeels gedigitaliseerd. Het CBG bewaart de originele banden. Foto: CBG

Opsporing verzocht

In de negentiende en twintigste eeuw was dit blad een belangrijk communicatiemiddel van de Nederlandse politie. Het werd vanaf 1852 gebruikt om opsporingsberichten en (wettelijke) besluiten landelijk te verspreiden. Het grootste gedeelte bestaat uit signalementen van personen. Doordat echter niet alleen (vermeende) misdadigers in het blad werden opgenomen, maar ook politieambtenaren en gedupeerden, is de kans groot dat een familielid ergens in het blad opduikt. Neem meteen even een kijkje op CBG Verzamelingen om te zien of ook iemand van jouw voorouders een crimineel verleden heeft!

Meer informatie

De Dag van de Drentse familiegeschiedenis begint om 11 uur en eindigt om half 5. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Bekijk hier het programma.