CBG bronnen
01_CBG_RGB (1)

Daantje doet onderzoek - Aflevering 1.

28 november 2024

Ik ben Daantje, de nieuwste CBG-medewerker. Voordat ik bij het CBG werkte, wist ik nog niet veel van genealogie. Ook wist ik niet erg veel van mijn eigen familiegeschiedenis. Daar moest verandering in komen. Aan de hand van het CBG-stappenplan ben ik de zoektocht naar mijn voorouders begonnen. Daar neem ik je graag in mee in de serie Daantje doet onderzoek.

Het begint allemaal met de vraag: wat wil ik nu eigenlijk weten? Ik besluit dat ik het in eerste instantie algemeen houd: ik ga op zoek naar mijn directe voorouders en bouw zo mijn kwartierstaat op. Die begint bij mijn ouders, vervolgens zet ik mijn grootouders erin, dan mijn overgrootouders, betovergrootouders, enzovoorts.

Vanaf de website van het CBG download ik de kwartierstaat voor vijf generaties. Op dit blad is veel ruimte om naar eigen inzicht alles in te vullen. Het liefst schrijf ik alles op wat ik kan vinden, maar het moet ook overzichtelijk blijven. Dat doe ik zo:

  • Voornaam – achternaam – roepnaam
  • Geboortedag – maand – jaar – plaats (wanneer nodig een afkorting)
  • Sterfdag – maand – jaar – plaats (dit is leuk, want dat zegt iets over een verhuizing)
  • Beroepen (het zijn er vaak meerdere. Denk aan een man die begint als veldarbeider en opklimt tot veehouder)
  • De datum en plaats van het huwelijk (deze schijf ik in het midden, onder de lijn die man en vrouw scheidt, aangeduid met een symbool van twee ringetjes aan elkaar: oo)

Sommige mensen beginnen direct met orale bronnen, maar dat schuif ik op naar later. Voordat ik overladen word met verhalen, wil ik zelf eerst op een rijtje hebben welke voorouders er allemaal hebben bestaan. Ik begin daarom op WieWasWie.nl.

Schermafbeelding 2024-11-21 141219

Als CBG-Vriend kan ik uitgebreid zoeken, dat komt goed van pas. Op de website lees ik dat je het best kunt beginnen met de huwelijksakten. Hier staat een schat aan informatie op: de geboortedata van de bruid en bruidegom, hun beroepen, de namen van hun ouders. Via de ‘LINKS’ rechts in beeld kom je met een klik op de knop vanuit één huwelijksakte meteen een generatie verder.

Al snel ben ik niet meer te stoppen. Van grootouders naar de voorouders daarvoor etc. etc.; ik wil alles opschrijven. Dan kom ik tot een bizarre ontdekking…

Benieuwd welke dat is? Lees dan aflevering twee in de volgende nieuwsbrief!