CBG bronnen
VOC Tentoonstelling Nationaal Archief
Nancy Hovingh (Nationaal Archief) laat Sander Paulus in de tentoonstellingsruimte van het Nationaal Archief een aantal topstukken zien. | Foto: Nationaal Archief

CBG onderzocht VOC-verleden RTL4 verslaggever

22 februari 2017

Verslaggever Sander Paulus blijkt een klein beetje VOC-bloed in zich te hebben

Verslaggever Sander Paulus ging gisteren, dinsdag 21 februari 2017, in het journaal op RTL4 op bezoek bij het Nationaal Archief, waar deze week een grote VOC-tentoonstelling opent. Yvonne Prins deed namens het CBG vooraf onderzoek om te kijken of Sander ‘VOC-bloed’ heeft. Het was geen makkelijke klus, maar Yvonne ontdekte dat een broer van een directe voorouder van Sander als lichtmatroos bij de VOC diende.

scheepsoldijboeken Nationaal Archief

Ron Guleij (Nationaal Archief) toont Sander Paulus de scheepsoldijboeken in het kaartendepot van het Nationaal Archief. | Foto: Nationaal Archief

VOC-voorouders

Wil je weten of je onder je voorouders ook Compagniedienaren hebt? In maart verschijnt de nieuwe Gen.magazine, met het dossier ‘De wereld van de VOC’. Daarin vind je allerlei tips om zelf op zoek te gaan, onder andere van Ron Guley, de VOC-specialist van het Nationaal Archief.

Oost-Indische bronnen

Kun je niet wachten tot het verschijnen van Gen.magazine? Op onze site kun je alvast zelf op onderzoek gaan. Het CBG beschikt namelijk over een bijzondere verzameling Oost-Indische bronnen. Die bronnen bieden een goed startpunt voor onderzoek naar Nederlanders die zich sinds de oprichting van de VOC in het oosten van Azië vestigden, bijvoorbeeld als ambtenaar, militair of planter.

Stukken-betreffende-Paulus-van-Batavia..jpg Verzamelingen

Stukken betreffende Paulus van Batavia, waaronder een huwelijksafschrift van Paulus met Engelina van Batavia. CBG | Oost-Indische bronnen.

Scheepssoldijboeken

Werkte een van je voorouders bij de VOC? Dan is de kans groot dat zijn naam in de scheepssoldijboeken van de VOC voorkomt. In scheepssoldijboeken hield de VOC haar personeelsadministratie bij. Voor elk VOC-schip dat tussen 1700 en 1795 afvaarde, werd een lijst van opvarenden opgesteld. Per werknemer noteerde de VOC een uitgebreide salarisberekening. De boeken bevatten de gegevens van zo'n 655.000 matrozen, soldaten en ander personeel.

Vrijwel alle scheepssoldijboeken van de VOC zijn bewaard gebleven. Je kunt de boeken inzien in het Nationaal Archief in Den Haag. Op WieWasWie.nl zijn de meeste van de VOC-opvarenden op te zoeken in de collectie gedigitaliseerde scheepssoldijboeken.

Vooroudercursus

Benieuwd of je VOC-voorouders hebt? Het CBG organiseert samen met het Nationaal Archief op zaterdag 10 juni een studiedag. Deze dag biedt een eerste kennismaking met genealogisch onderzoek in historische documenten van het CBG en het Nationaal Archief. Je krijgt een rondleiding door de tentoonstelling en gaat onder leiding van een coach zelf zoeken in onder andere VOC-bronnen.

Het item van RTL-nieuws kun je hier zien.