CBG bronnen
Coverfoto Roots Karibense

‘Iedere dag een boek’

24 februari 2022

Als je Antilliaans familieonderzoek doet, kan het helpen veel achtergrondinformatie te verzamelen. Naast onderzoeksgidsen heeft onze CBG Bibliotheek veel te bieden op het gebied van de cultuur en geschiedenis van de Benedenwindse Eilanden.

Als je bij het CBG het woord ‘Antillen’ zegt, zeggen wij ‘Roots Karibense’! Dit boek van de hand van Christel Monsanto (waarvan de titel betekent: Caribische wortels) is al sinds het in 2009 verscheen dé handleiding op het gebied van Antilliaans onderzoek. Maar de ontwikkelingen staan natuurlijk niet stil. Wat is er sinds die tijd zoal veranderd?

Slavenregisters

“Op zich eigenlijk niet zo heel veel”, zegt Christel vanuit haar huis op Curaçao. “Er komt wel steeds meer digitaal beschikbaar. Op de website van het Nationaal Archief van Curaçao kan je bijvoorbeeld op de pagina Stamboomonderzoek akten van de burgerlijke stand opzoeken. Het is nog niet compleet, de overlijdensgegevens staan er bijvoorbeeld nog niet goed in, maar er wordt aan gewerkt en je kunt verschillende documenten ook al inzien, wat heel fijn is. Ook zijn nu de slavenregisters openbaar gemaakt. Helaas zijn daarin niet alle gegevens terug te vinden; sommige registers zijn gewoon verdwenen. Dit geldt overigens alleen voor Curaçao; op Aruba en Bonaire wordt er wel aan gewerkt, maar die gegevens zijn nog niet toegankelijk."

Roots Karibense. Voorouders van Verre. Deel 4

Roots Karibense van Christel Monsanto verscheen in 2009

Over adel, joden en oorlog

De reeks Voorouders van verre, waarvan Roots Karibense deel uitmaakt, is niet meer te koop, maar vanzelfsprekend kun je het boek ter inzage aanvragen uit onze Bibliotheek. En er is nog veel meer te vinden op het gebied van onderzoek op de Nederlandse Antillen en Aruba. Bijvoorbeeld het boek ‘Historie en oude families van de Nederlandse Antillen: Het Antilliaans Patriciaat’, van A.J.C. Krafft. “De bijbel!” volgens Christel. Een interessant boek over de Asjkenazische gemeenschap op Curaçao heet ‘Een Sjtetl in de tropen’, en is geschreven door Jeannette van Ditzhuijzen. ‘Wuiven vanaf de waranda’ van Junnes E. Sint Jago gaat over de interneringskampen op Bonaire en Curaçao tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van veel recenter datum noemt Christel het (overigens geheel in Nederland samengestelde) boek Antilliaans erfgoed, verschenen in twee delen onder redactie van Gert Oostindie en Alex van Stipriaan en uitgegeven door Leiden University Press. Volgens de uitgever biedt het een staalkaart van reflecties op het culturele erfgoed van Aruba, Bonaire en Curaçao en van de Antilliaanse diaspora in Nederland.

Perrets

Een boek dat een goed beeld geeft van de gehele samenleving op Curaçao door de tijd heen is ‘Perrets of the Caribbean, the descendants of Moise Perret Gentil (1725-1788) and his son Abraham (1749-1824)’, geschreven door Hans Leijdesdorff. In deze familiekroniek wordt de bekende Curaçaose familie Perret Gentil gedurende de afgelopen 225 jaar gevolgd in hun zakelijke en sociale activiteiten.

Overhandiging Perrets of the Caribbean aan gouverneur

Op 4 juli 2019 is het boek ‘Perrets of de Caribbean’ aangeboden aan de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout. Foto: www.nostisia.com

Dit boek is niet in Nederland verschenen en kan je dus alleen verkrijgen op Curaçao, of mogelijk via familie of vrienden ter plekke. Je kunt het wel ter inzage aanvragen bij de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Mooie aanvulling

Maar er is nog veel meer. “Er verschijnt zo ongeveer iedere dag wel een boek over de Antillen”, zegt Christel. In de CBG Bibliotheek kun je dan ook talloze publicaties vinden, bijvoorbeeld over de Middelburgse Commercie Compagnie, die zich bezighield met slavenhandel naar Curaçao; de Engelstalige gids ‘Tracing your West Indian Ancestors’, van Guy Grannum, een portret van Indische Nederlanders op Curaçao, en zelfs een boek over de gezondheidszorg op de Benedenwindse Eilanden in de 19e eeuw, ‘Apothekers en Chirurgijns’ geheten. Eigenlijk te veel om op te noemen, dus – voer als zoekterm ‘Antillen’ of ‘Antilliaans’ in en je ziet een overzicht van wat er zoal beschikbaar is.

Nog twee tips van Christel die je niet uit onze bibliotheek kunt opvragen maar eventueel wel aanschaffen in de (online) boekhandel zijn ‘The Portuguese Immigrant in Curaçao’ van Charles do Rego uit 2012, en ‘Landhuizen van Curaçao. Juwelen uit het verleden’ van Jeannette van Ditzhuijzen uit 2019.

Begraafplaatsen

Voor de jongste editie van de Gen. heeft Christel Monsanto een interessant artikel geschreven over begraafplaatsen op Curaçao, en de geheimen die ze aan de geïnteresseerde genealoog kunnen prijsgeven. Een mooie aanvulling op je papieren onderzoek!