CBG bronnen
Archiefassistenten op bezoek 2020
Een groep studenten aan de Archiefschool op bezoek bij het CBG, maart 2020

Archiefassistenten op bezoek

4 maart 2020

Ondanks de steeds verdergaande digitalisering komen de meeste stamboomonderzoekers nog graag bij archiefinstellingen over de vloer. Bij de opleiding tot archiefassistent kan een les over genealogie dan ook niet ontbreken.

Vanmiddag heeft een groep van tien archiefassistenten een bezoek gebracht aan het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis in het kader van hun opleiding aan de Archiefschool in Amsterdam. Dienstverlening aan stamboomonderzoekers beslaat een groot deel van het werk van een archiefassistent. Vandaar dat er in de opleiding ruim aandacht aan genealogie wordt besteed.

Presentatie en rondleiding

De studenten werken momenteel al bij een archiefbeherende instelling of hebben er een stageplaats; een kijkje achter de schermen bij het CBG helpt hen hun kennis en kunde op het vlak van genealogisch onderzoek te vergroten. Deze middag kregen zij eerst een presentatie over het Centrum en zijn geschiedenis, de diensten, bronnen en collecties, en een rondleiding door het gebouw en de bibliotheek. Daarna gingen ze aan de slag met praktijkopdrachten.

Bibliotheek

De bibliotheek van het CBG. Foto: CBG.

Studiebegeleider Christian van der Ven (in het dagelijks leven Hoofd Publiekszaken bij het Brabants Historisch Informatie Centrum) brengt ‘zijn’ studenten graag bij het CBG en is blij met de gastvrijheid waarmee ze worden ontvangen. “Het CBG heeft bronnen die voor een onderzoeker van belang zijn en die de archiefassistenten niet van hun eigen archiefdiensten kennen: persoonskaarten, Duitse akten, het Algemeen Politieblad, familieadvertenties … Doordat ze nu beter weten welke bronnen er zijn en wat ze precies inhouden, kunnen ze hun bezoekers ook beter doorverwijzen”, zegt hij. “De studenten zelf vonden het ook een interessant bezoek, omdat het CBG een ander soort instelling is dan waar ze zelf werken, maar wel dezelfde mensen bedient.”