CBG bronnen
Holland-Amerika Lijn
Holland-Amerika Lijn

Aandacht voor WieWasWie-project in Trouw

17 november 2018

Artikel 'Schatkist vol gegevens van emigranten' over samenwerkingsproject Stadsarchief Rotterdam en WieWasWie.

Dagblad Trouw publiceerde vandaag, zaterdag 11 november 2018, een uitgebreid artikel over het samenwerkingsproject van WieWasWie en Stadsarchief Rotterdam waarbij met behulp van vrijwilligers op VeleHanden de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn worden ontsloten. 

Het Stadsarchief Rotterdam is al langer verbonden aan het platform WieWasWie. Daar kun je eenvoudig je familiegeschiedenis en stamboom uitzoeken op basis van miljoenen archiefbronnen. Eerder werden de bevolkingsregisters samen met vrijwilligers op VeleHanden.nl ontsloten. Nu doen WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam samen een beroep op de crowd om ook de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn te ontsluiten via de succesformule VeleHanden.

Holland-Amerika Lijn

Holland-Amerika Lijn

Van 1873 tot ver in de twintigste eeuw vervoerde de Holland-Amerika Lijn (HAL) zakenlui, toeristen en emigranten naar Amerika. Tussen 1880 en 1920 trokken circa één miljoen Oost-Europeanen via Rotterdam naar Amerika. De HAL had tot in Bulgarije, Letland en Rusland kantoortjes waar kaartjes konden worden gekocht voor de trein naar Rotterdam, de boot naar Amerika en opnieuw de trein naar elk station in de nieuwe wereld.

Holland-Amerika Lijn

Schat aan informatie

De passagierslijsten bieden een schat aan informatie voor stamboomonderzoekers, zoals de betaalde reissom, het aantal mensen en de registratie van de bagage. Deze informatie kan aanzet geven tot vervolgonderzoek. Zo is in de lijsten bijvoorbeeld te vinden dat de heer Ferrier zijn reis van Rotterdam naar New York boekte vanuit Hamburg. Voor genealogen een aanknopingspunt om op zoek te gaan naar Hamburgse roots. Een ander voorbeeld is dat van de heer Amstel die een eerste klas hut voor twee personen boekte, een aanwijzing dat hij mogelijk vermogend was.

Holland-Amerika Lijn

Holland-Amerika Lijn

Hoe werkt VeleHanden?

De originele passagierslijsten zijn ingescand. Invoerders krijgen de scan op hun beeldscherm te zien en  nemen de belangrijkste persoonsgegevens over in een formulier. Omdat elke scan door twee verschillende personen wordt ingevoerd en door een derde gecontroleerd wordt, is de kans op fouten klein. De overgetypte gegevens vormen de basis voor de indexen op de passagierslijsten. Op deze manier worden via WieWasWie.nl en Stadsarchief.Rotterdam.nl zo’n drie miljoen personen vindbaar. 

Iedereen kan meedoen

Jong of oud, ervaring of niet, iedereen kan meedoen. En het leuke aan het project is dat je zelf beslist  wanneer en hoelang je aan de slag gaat. Het is leuk werk, zeker als je nieuwsgierig bent naar personen in het verleden. Bovendien kun je punten verdienen die je bij WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam kunt inwisselen voor iets leuks, bijvoorbeeld een rondleiding. 

Vele handen maken licht werk

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief Rotterdam is een van de oudste en grootste archieven van het land. De collectie van honderdduizenden prenten, foto's, films, kaarten, geluidsopnames en kilometers papieren archiefstukken beslaat het openbare geheugen van Rotterdam en enkele omliggende gemeenten.

WieWasWie  

WieWasWie is hét Nederlandse online platform voor familiegeschiedenis. De website van WieWasWie biedt betrouwbare bronnen voor historisch persoonsonderzoek én ondersteuning bij de zoektocht. De kracht van WieWasWie zit vooral in het enorme aanbod van historische documenten die Nederlandse archiefinstellingen daar samen aanbieden.

Holland-Amerika Lijn
Ga naar het project via VeleHanden.nl of klik via de homepage van WieWasWie op ‘help een handje’.

Dit Velehanden-project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad en Cruise Port Rotterdam.