CBG bronnen
Amsterdam Roots Festival 2018

Rootszoekers Masterclass

12 juli 2018

Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis werkt samen met Amsterdam Roots. Ga op zoek naar je Roots met de Rootszoekers Masterclass en laat je coachen en inspireren door Rootszoekende storytelling professionals!

Wil je een mysterie in je familiegeschiedenis ontrafelen en leren hoe je dit verhaal op een boeiende manier kan vertellen?  Rootszoekers is een gloednieuw project van Amsterdam Roots festival in samenwerking met het CBG en een groot spectrum van kunstenaars, performers en organisaties die alles weten over storytelling. In dit project krijg je de kans terug naar je roots te gaan en persoonlijke begeleiding te krijgen van de beste verhalenvertellers van Nederland – of dit nu spoken word artiesten zijn, rappers, narratief-journalisten of een muzikant. Elk jaar werken we met een verbindend thema dat van alle culturen en tijden is. Dit jaar staat Rootszoekers in het teken van Sterke Vrouwen: kleurrijke, moedige vrouwelijke voorouders die de (familie)geschiedenis een beslissende wending hebben gegeven.

Thema van 2018: Sterke Vrouwen

In onze geglobaliseerde wereld is identiteit een hybride gegeven geworden, opgemaakt uit elementen van culturen van over de hele wereld. Al deze indrukken en invloeden samen bepalen je identiteit en kijk op de wereld. Voor kunstenaars en artiesten is dit een belangrijke bron van inspiratie. Het levert bijzondere verhalen op, die herkenbaar kunnen zijn of juist nieuw inzicht kunnen geven. Belangrijk om te delen dus, maar niet alleen voor de professionals!

Over Amsterdam Roots Festival

Amsterdam Roots Festival 2018

Al ruim 35 jaar bouwt Amsterdam Roots Festival aan een van de boeiendste, veelkleurige festivals in Nederland. Grote artiesten van ver en dichtbij, spannende nieuwe samenwerkingsverbanden en interessante cross-overs tussen culturen en disciplines trekken een enthousiast publiek naar o.a. het Amsterdamse Oosterpark.

Rootszoekers masterclass

Logo Rootszoekers

Logo Rootszoekers

Heb jij een sterke vrouw in de familie die jouw familiegeschiedenis een beslissende wending heeft gegeven? Heb je wel eens gedacht om je roots eens goed uit te zoeken, maar wist je niet zo goed waar te beginnen? Lijkt het je leuk om dit verhaal professioneel aan te pakken met een team van storytelling coaches? Maak een pitch waarin je schrijft, zingt of vertelt waarom je jouw verhaal wilt vertellen. Wat motiveert jou om te gaan rootszoeken? Welke vragen leven bij jou? En in welke storytelling disciplines zou jij je graag willen ontwikkelen. Schrijf een tekst van maximaal één A4 of maak een video of audiofragment van maximaal drie minuten en meld je aan voor 16 augustus via de website van Amsterdam Roots. Je maakt dan kans om onder begeleiding van een CBG-stamboomcoach de archieven in te duiken en jouw geschiedenis tot leven te wekken. Daarnaast zal een storytelling coach je tijdens jouw zoektocht begeleiden om alle informatie om te vormen tot een goed verhaal. De masterclass is bedoeld voor mensen die hun stem willen vinden (storytelling) en de stem van hun voorouders (stamboomonderzoek).

Rootszoekers

Het idee achter de Rootszoekers masterclass is ontstaan naar aanleiding van het artikel ‘Nieuw licht op het slavernijverleden. Van een wit naar een zwart perspectief’ van Rutger van der Hoeven in De Groene Amsterdammer. In dit stuk breken onderzoekers een lans om meer middelen beschikbaar te maken voor familiegeschiedenisonderzoek. 'Vanuit persoonlijke geschiedenissen kijk je immers anders naar de grote historische gebeurtenissen en blijkt alles veel genuanceerder te liggen dan in de media wordt geschetst,' aldus initiatiefnemer en content manager van Rootszoekers Erika Sprey. 'Met de masterclass hopen we dat mensen van binnenuit naar de geschiedenis kijken en anderen interesseren met hun verhalen.'