CBG en WieWasWie aanwezig op Dag van de familiegeschiedenis in het Waterlands Archief
6 februari 2018
6 februari 2018
Het Waterlands Archief organiseert zaterdag 17 februari een dag waarin familiegeschiedenis centraal staat. In het programma valt voor jong en oud veel te beleven. Op het programma staat onder andere een presentatie over WieWasWie, rondleidingen door de depots van het archief en een lezing van Harmen Snel over genealogisch onderzoek en zijn ervaring met Verborgen verleden. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten.
Wie is niet nieuwsgierig naar zijn voorouders? Familieonderzoek is voor talloze Nederlanders een inspirerende hobby, steeds meer mensen gaan op zoek naar hun roots. Dat is onder andere te zien in het populaire TV-programma Verborgen verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders. Zaterdag 17 februari staat familiegeschiedenis van 11.00 tot 16.00 uur in het Waterlands Archief in Purmerend centraal.
Het CBG organiseert een presentatie over WieWasWie. Verder vertelt archivaris Harmen Snel van het Stadsarchief Amsterdam over genealogisch onderzoek en zijn ervaring met Verborgen verleden. Jan Schilder vertelt over zijn Volendamse voorouders en er worden rondleidingen door het depot van het archief georganiseerd. In de studiezaal kan iedereen terecht voor informatie over voorouders en het doen van onderzoek.
Tot slot is er ook aan activiteiten voor de kleintjes. Zo kunnen kinderen met hun (groot)-ouders een kwartierstaat invullen met de namen van zichzelf, ouders, grootouders en eventuele overgrootouders en daarmee een begin maken van hun eigen speurtocht naar hun (verre) opa’s en oma’s. Ze krijgen de kwartierstaat mee en kunnen die eventueel thuis aanvullen met portretfoto’s. Verder kunnen zij op een speelse manier leren hoe de mensen vroeger schreven (belangrijk om oude bronnen te kunnen lezen) en ze kunnen puzzelen. Daarnaast kunnen ze een eigen familiewapen ontwerpen terwijl er voor de jongste kinderen kleurplaten zijn. Voor alle kinderen die het Waterlands Archief zaterdag 17 februari bezoeken, ligt de Taal & Verhaal-krant klaar.
Sinds de oprichting van het Waterlands Archief in 1979 hebben vele Waterlanders onderzoek gedaan naar hun voorouders. Het Waterlands Archief is namelijk dé plek in de regio waar je terecht kunt als je voorouders hebben gewoond in de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland. Het onderzoek kun je doen zowel in vaak eeuwenoude bronnen in de studiezaal, als digitaal op de website.