CBG bronnen
Stamboomcafé novembe

CBG en Zeeuws Archief organiseren 'Familiegeschiedenis in de buurt'

1 augustus 2018

Derde editie familie-historisch evenement in Middelburg

Het CBG komt deze zomer naar je toe! Na de succesvolle eerdere edities bij het Drents Archief en Noord-Hollands Archief strijkt het CBG nu neer bij het Zeeuws Archief op vrijdag 31 augustus. Tijdens een middagvullend programma worden bezoekers meegenomen in de wereld van stamboomonderzoek en regionale geschiedenis. Er zijn lezingen, workshops en depotrondleidingen. Het belooft een middag boordevol familiegeschiedenis te worden.

fidb middelburg poster

Het CBG trekt dit jaar het land in om mensen te inspireren hun eigen familiegeschiedenis te onderzoeken en genealogen een ontmoetingsplek te bieden. Samen met archieven door het hele land organiseert het CBG middagen waarbij familiegeschiedenis en regionale geschiedenis centraal staat. Op vrijdag 31 augustus is het evenement ‘Familiegeschiedenis in de buurt’ bij het Zeeuws Archief in Middelburg.

zeeuws archief

Zeeuws Archief. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Familiegeschiedenis in de buurt

Familiegeschiedenis in de buurt is een evenement dat helemaal in het teken staat van familiegeschiedenis. Wij zijn verheugd dat bij de derde editie Lo van Drie een lezing komt houden over de ups en downs in het archief. Lo van Driel vertelt over zijn ervaringen in archieven, hoe hij is begonnen met archiefonderzoek, wat hem triggerde om meer onderzoek te gaan doen en boeken te schrijven, hoe het ene onderzoek leidde tot het andere omdat hij tijdens het onderzoek personen tegenkwam die hem fascineerden en waar hij meer van wilde weten. Zo schreef hij onder andere over Van Dale – van het woordenboek – die afkomstig was uit Zeeland, en over Kimpe – een schilder uit België die na de Eerste Wereldoorlognaar Zeeland kwam en in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde.

Verder op het programma: CBG-onderzoeker Sytske Visscher vertelt meer over het genealogisch onderzoek dat het CBG uitvoert voor Verborgen verleden. Hierbij legt ze de focus op de uitzending met Richard Groenendijk en Albert Verlinde. 

Richard Groenendijk en Marco Kuiper in het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Foto: NTR

Richard Groenendijk en Marco Kuiper in het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Foto: NTR

Ook worden er speciale rondleidingen door het archiefdepot georganiseerd en zijn er workshops waarin CBG-experts je de kneepjes van het vak leren wat betreft stamboomonderzoek en schrijven over familiegeschiedenis. Er zijn speciale ‘tips & tricks’-sessies over WieWasWie en de CBG collectie en er is speciale aandacht voor Wat staat daer? , de online oefentool voor het lezen van oude handschriften. Tot slot is er een kleine informatiemarkt waar bezoekers zich kunnen laten informeren over de collectie van het Zeeuws Archief, CBG en WieWasWie en informatie kunnen inwinnen over Wat staat daer? en Gen.magazine.

Wat staat daer screenshot

Screenshot website 'Wat staat daer'

Het belooft een middag boordevol familiegeschiedenis te worden. Vrienden van het CBG en het Zeeuws Archief kunnen gratis deelnemen aan het programma mét één introducé. Andere geïnteresseerden betalen € 5,-. Gezien de beperkte ruimte is aanmelden verplicht.

Programma

Tijd Programma-onderdeel
13.00-13.15 Welkomstwoord door Hannie Kool-Blokland (directeur Zeeuws Archief) en Ruud Yap (Directeur CBG)
13.15-13.45 Lo van Driel over de ups en downs in het archief
13.45-14.15 Het genealogisch onderzoek voor 'Verborgen verleden’ door Sytske Visscher (onderzoeker CBG)
14.15-14.25 Presentatie van het project ‘Wat staat daer?’
14.25-15.10 Pauze en gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken
15.10-15.40 Parallelsessies
Presentatie 'De zeven pijlers van stamboomonderzoek' door Sytske Visscher (onderzoeker CBG)
Workshop 'Familiegeschiedenis schrijven' door Lilian de Bruijn (redacteur Gen.magazine)
Workshop 'Wat staat daer?' door Anneke van Waarden-Koets
Rondleiding: 'Kijkje achter de schermen in het depot van het Zeeuws Archief'
15.50-16.20 Parallelsessies
Presentatie 'Tips & Tricks WieWasWie' door Rob den Braasem (WieWasWie-specialist)
Workshop 'Wat staat daer?' door Anneke van Waarden-Koets
Workshop 'Familiegeschiedenis schrijven' door Lilian de Bruijn (redacteur Gen.magazine)
Rondleiding: 'Kijkje achter de schermen in het depot van het Zeeuws Archief'
16.30-17.00 Parallelsessies
Presentatie 'Tips & Tricks CBG Verzamelingen' door Martijn Spruit (informatiespecialist CBG)
Workshop 'Wat staat daer?' door Anneke van Waarden-Koets
Workshop 'Familiegeschiedenis schrijven' door Lilian de Bruijn (redacteur Gen.magazine)
Rondleiding: 'Kijkje achter de schermen in het depot van het Zeeuws Archief'
17.00 Borrel
Kom 31 augustus naar het Zeeuws Archief, het belooft een middag boordevol familiegeschiedenis te worden!

Praktische informatie

Locatie: Zeeuws Archief (Hofplein 16, 4331 CK Middelburg)
Datum en tijd: Vrijdag 31 augustus, 13.00-17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
Kosten: € 5,- (gratis voor Vrienden van het CBG en Zeeuws Archief met één introducé)
Aanmelden: mail naar communicatie@cbg.nl o.v.v. ‘Zeeuws Archief’ en evt. vriendnummer

Route en parkeren

Openbaar vervoer

Vanaf het NS/busstation wijzen de Zeeuws Archief-borden je via de Stationsbrug, Stationsstraat, Koningsbrug, Houtkaai, Segeersstraat, Lange Delft, Koorkerkstraat en het Koorkerkplein naar het Abdijplein, dat steek je over richting de dubbele poort (de Balanspoort) en daarna ga je rechtsaf over het pleintje (de Balans) langs het kunstwerk en de fontein totdat het groene voetgangersbord je linksaf wijst de Wagenaarstraat in. De Wagenaarstraat gaat korte tijd later over in het Hofplein. De monumentale Brouwerijpoort aan jouw linkerzijde (nummer 16), naast de in de muur gegraveerde tekst, is de hoofdingang van het Zeeuws Archief.

Met de auto

Vanaf de Ring Rotterdam volg je de A 16 (E 19) richting Breda, bij afslag 19 (Moerdijk) sla je af naar de A 17 richting Roosendaal, ter hoogte van Roosendaal-West overgaand in de A 58 (E 312) richting Vlissingen. Bij afslag 39 (Middelburg) ga je richting centrum, waarna je moet kiezen waar je jouw auto wilt parkeren.

Parkeerinformatie

Om te parkeren in het centrum van Middelburg moet je betalen, en bovendien: hoe dichter bij het centrum, hoe korter de parkeertijd. Meer informatie hierover tref je aan op de website van de gemeente Middelburg.

fidb middelburg logo