CBG bronnen
Verrassend Verleden

CBG en WieWasWie aanwezig op Brabantdag Familiegeschiedenis

31 oktober 2017

De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) organiseert aanstaande zaterdag, 4 november 2017, de Brabantdag Familiegeschiedenis georganiseerd in het Provinciehuis ’s Hertogenbosch. Het is een laagdrempelig publieksevenement waarmee de NGV voor één dag de schijnwerpers richt op genealogie en familiegeschiedenis in de provincie Noord-Brabant. Op het programma staan onder andere lezingen, er zijn stamboomexperts aanwezig en er is een genealogische markt waar ook een stand van het CBG en WieWasWie te vinden zijn.

Programma

De Brabantdag Familiegeschiedenis biedt inhoudt, entertainment, discussie, cultuur en verpozing. Het programma richt zich zowel op de beginnend familieonderzoeker als op de ervaren genealoog, op jong en oud. Het is een leerzaam dagje uit waarin vooral duidelijk wordt dat familiegeschiedenis ‘in’ is, van en voor alle lagen van de bevolking, en dat kennis van het verleden inzicht biedt voor het heden en de toekomst.

De officiële opening vindt om 11.30 uur plaats door dagvoorzitter Anton Neggers. Hij geeft het woord aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant, en aan Peter de Bruin, voorzitter van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Na de opening verrast René Bastiaanse, directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum, op geheel eigen wijze alle aanwezigen met een interessant verhaal. Daarnaast zijn er doorlopend presentaties en filmvoorstellingen van onder andere Verborgen verleden,  Erik-Jan Broers gaat in op criminele voorouders in Brabant, Dik Bol en Wilbert Steenbakkers informeren over de rol van de spoorwegen en arbeidsmigratie in de negentiende eeuw en Jos Swanenberg focust op de invloed van dialect op familienamen.

Verrassend Verleden

Flyer Verrassend Verleden

Glossy

Speciaal voor de Brabantdag Familiegeschiedenis verschijnt het glossy magazine ‘Verrassend Verleden’. Een team van redactieleden en auteurs heeft uiteenlopende verhalen over genealogie en regionale geschiedenis gebundeld. Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant schreef het ‘woord vooraf’. Bezoekers van de Brabantdag krijgen een exemplaar van deze glossy gratis in de goodiebag, die ze aan het eind van hun bezoek tegen inlevering van een e-mailadres ontvangen. Leden van de NGV kunnen de glossy later ook online lezen.

Glossy Verrassend Verleden

Glossy Verrassend Verleden

Achtergrond

Met het format van de Brabantdag Familiegeschiedenis hoopt de NGV de aanzet tot een nieuwe (landelijke) traditie te leveren. Dit moet leiden tot een tweejaarlijks evenement van de NGV dat telkens in een ander deel van het land wordt georganiseerd.