CBG bronnen
Stamboomcafé novembe

CBG en Drents Archief organiseren 'Familiegeschiedenis in de buurt'

20 februari 2018

Primeur nieuw familie-historisch evenement in Assen

Het CBG komt dit voorjaar naar je toe! De primeur is op vrijdag 30 maart in het Drents Archief. Tijdens een middag-vullend programma worden bezoekers meegenomen in de wereld van stamboomonderzoek en regionale geschiedenis. Er zijn lezingen, workshops en depotrondleidingen. Het belooft een middag boordevol familiegeschiedenis te worden.

Familiegeschiedenis in de buurt, Assen

Poster 'Familiegeschiedenis in de buurt', Assen

Het CBG trekt dit jaar het land in om mensen te inspireren hun eigen familiegeschiedenis te onderzoeken en genealogen een ontmoetingsplek te bieden. Samen met archieven door het hele land organiseert het CBG middagen waarbij familiegeschiedenis en regionale geschiedenis centraal staat. De primeur van het evenement ‘Familiegeschiedenis in de buurt’ is op vrijdag 30 maart bij het Drents Archief in Assen.

Drents Archief, Assen

Drents Archief, Assen

Familiegeschiedenis in de buurt

Familiegeschiedenis in de buurt is een evenement dat helemaal in het teken staat van familiegeschiedenis. Voor de eerste editie in het Drents Archief ligt de focus op de Koloniën van Weldadigheid. Auteur Wil Schackmann, bekend van zijn boek De proefkolonie – vlijt, vaderlijke tucht en het weldadig karakter onzer natie vertelt over bedelaars en wezen in de koloniën en CBG-onderzoeker Sytske Visscher geeft een kijkje achter de schermen bij de Verborgen verleden uitzending met André Kuipers. Ook staan er speciale rondleidingen door het archiefdepot op het programma, waarbij historicus Ferry Sieders van het Drents Archief de stukken van de Koloniën van Weldadigheid laat zien.

Drents Archief, Assen

Drents Archief, Assen

Verder staan er workshops op het programma waarin CBG-experts je de kneepjes van het vak leren wat betreft stamboomonderzoek en schrijven over familiegeschiedenis. André Clement van het Drents Archief geeft een presentatie over Drentse notariële akten en er zijn speciale ‘tips & tricks’-sessies over WieWasWie en de CBG collectie. Ook is er een kleine informatiemarkt waar bezoekers zich kunnen laten informeren over de collectie van het Drents Archief, CBG en WieWasWie. Het belooft een middag boordevol familiegeschiedenis te worden. Vrienden van het CBG en het Drents Archief kunnen gratis deelnemen aan het programma mét één introducé. Andere geïnteresseerden betalen € 5,-. Gezien de beperkte ruimte is aanmelden verplicht.

Programma

Tijd Programma-onderdeel
13.00-13.15 Welkomstwoord door Corine Rodenburg (directeur Drents Archief) en Rob van Drie (plaatsvervangend directeur CBG)
13.15-13.45 Bedelaars en wezen in de Koloniën van Weldadigheid door auteur Wil Schackmann
13.45-14.15 Het genealogisch onderzoek voor 'Verborgen verleden’ door Sytske Visscher (onderzoeker CBG)
14.15-15.00 Pauze en gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken en onder begeleiding te zoeken in de databases van het Drents Archief
15.00-15.45 Parallelsessies
Presentatie 'Drentse notariële akten online' door André Clement (archivaris Drents Archief)
Workshop: 'De zeven pijlers van stamboomonderzoek' door Sytske Visscher (onderzoeker CBG)
Rondleiding: 'Kijkje achter de schermen in het archiefdepot langs de stukken van de Koloniën van Weldadigheid' met Ferry Sieders (historicus Drents Archief)
15.45-16.30 Parallelsessies
Presentatie 'Tips & Tricks WieWasWie' door Rob den Braasem (WieWasWie-specialist)
Workshop 'Familiegeschiedenis schrijven' door Lilian de Bruijn (redacteur Gen.magazine)
Rondleiding: 'Kijkje achter de schermen in het archiefdepot langs de stukken van de Koloniën van Weldadigheid' met Ferry Sieders (historicus Drents Archief)
16.30-17.00 Parallelsessies
Presentatie 'Tips & Tricks CBG Verzamelingen' door Martijn Spruit (informatiespecialist CBG)
Workshop 'Familiegeschiedenis schrijven' door Lilian de Bruijn (redacteur Gen.magazine)
Rondleiding: 'Kijkje achter de schermen in het archiefdepot langs de stukken van de Koloniën van Weldadigheid' met Ferry Sieders (historicus Drents Archief)
17.00 Borrel
Kom 30 maart naar het Drents Archief, het belooft een middag boordevol familiegeschiedenis te worden!

Praktische informatie

Locatie: Drents Archief (Brink 4, 9401 HS Assen)
Datum en tijd: Vrijdag 30 maart 2018, 13.00-17.00 uur
Kosten: € 5,- (gratis voor Vrienden van het CBG en Drents Archief met één introducé)
Aanmelden: communicatie@cbg.nl o.v.v. ‘Drents Archief’ en evt. vriendnummer (let op: vol, je komt op de reservelijst)

Route en parkeren

Vanaf Centraal Station

Assen is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Drents Archief ligt op 5 minuten loopafstand van het NS-station in Assen. Vanuit de Stationsstraat loop je rechtstreeks naar het Museumlaantje. Hier is de ingang van het Drents Archief te vinden.

Met de auto

Als je met de auto over de A28 komt, neem je de afslag Assen-Zuid en volg de borden Centrum. Er is voldoende parkeergelegenheid op enkele minuten lopen van het Drents Archief, bijvoorbeeld in de parkeergarage 'Drents Museum' aan de Torenlaan 18 of in de parkeergarage 'Doevenkamp' aan de Noordersingel 33 (bij het gemeentehuis).

Drents Archief

Voor in de agenda

De volgende editie ‘Familiegeschiedenis in de buurt’ is 26 mei bij het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

Familiegeschiedenis in de buurt