Op leeftijd, en nog steeds vitaal
13 mei 2020
13 mei 2020
In 2020 bestaat het Centraal Bureau voor Genealogie driekwart eeuw. In al die jaren hebben we niet stilgezeten en een aantal mooie mijlpalen bereikt. Een kort overzicht.
Maandag 27 mei is het precies 75 jaar geleden dat het Centraal Bureau voor Genealogie werd opgericht met als doel 'het stamboomonderzoek en daarmee verbonden wetenschappen te bevorderen en belangstellenden te ondersteunen in hun ontdekkingsreis naar waar voorouders vandaan komen en wie ze zijn'. Hieronder volgt een kleine tocht langs memorabele momenten in onze geschiedenis.
Op 27 mei 1945, vlak na de Tweede Wereldoorlog, nam jonkheer Eltjo van Beresteyn, bestuurder, politicus en begeesterd genealoog, het initiatief tot de oprichting van een landelijk genealogiecentrum. Lang heeft hij niet van zijn geesteskind kunnen genieten; drie jaar later kwam hij bij een noodlottig verkeersongeval om het leven.
In 1947 werd in het onderkomen van het CBG aan de statige Nassaulaan in Den Haag de studiezaal geopend. Vijf jaar later lag het jaarlijkse bezoekersaantal al op 1.700; in 1971 was dit gegroeid tot 4.000.
Al in 1957 werd er nagedacht over andere huisvesting, omdat het pand aan de Nassaulaan 18 ‘vol’ was. In 1973 vonden de eerste besprekingen plaats over een verhuizing naar het nog te bouwen Algemeen Rijksarchief; in 1980 was het eindelijk zover en betrok het CBG de huidige locatie aan het Prins Willem-Alexanderhof. Een jaar later bezochten bijna dertienduizend mensen de nieuwe bronnenzaal.
In de loop der tijd is het aantal Vrienden gestaag blijven groeien, van iets meer dan duizend in 1963 tot meer dan het veertienvoudige in 2000. Bij het vijftigjarig jubileum in 1995 telde het CBG circa vijftig medewerkers, en in 2003 hielpen een kleine negentig vrijwilligers een of meerdere dagen per week in Den Haag bij het ontsluiten van de collecties.
De media bleven ook niet ongevoelig voor de verlokkingen van de ‘genealogische sensaties’. In 1988 begon Teletekst in samenwerking met het CBG een pagina over genealogie. Twee jaar later werkte het bureau mee aan een aflevering van het televisieprogramma Het Klokhuis die aan stamboomonderzoek was gewijd. En in 2010 begon de succesvolle serie Verborgen verleden, waarvoor het CBG nog steeds het vooronderzoek doet. Het programma is tot op de dag van vandaag een kijkcijferhit.
In 2012 lanceerde het CBG de uitgebreide database WieWasWie. Twee jaar later werd het fraaie kwartaalblad Genealogie omgedoopt tot Gen.magazine. Het jaar erop kreeg het bureau zelf een aanvulling op de naam om de bredere context te benoemen waarin wij actief zijn. Vanaf dat moment zouden we door het leven gaan als CBG|Centrum voor familiegeschiedenis.
En op 15 mei 2020 is het dan zover: het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis viert als kwieke oude genealoog zijn 75e verjaardag. En als het aan ons ligt komen er daar nog minstens 75 bij.