CBG bronnen
03_CBG_OJR_RGB

73e Deutscher Genealogentag 2023 in Kleef

30 november 2023

Het CBG was eind oktober aanwezig op de Duitse Genealogendagen in Kleef. Het was een mooie beurs en hiervan hebben we voor de thuisblijvers een verslag geschreven.

392868325_732435202246948_7055658968334522318_n

De Deutscher Genealogentag, een van de grootste genealogiebeurzen van Duitsland, werd dit jaar in Kleef gehouden. De beurs trekt zo’n duizend bezoekers en werkt samen met grote nationale en internationele partners. Behalve de grote Duitse genealogische organisaties waren internationale partijen zoals Family Search te vinden op de Duitse Genealogendag.Nederlandse organisaties zoals het CBG|Centrum voor familieonderzoek, de Oost Gelderse Stichting voor Genealogie en Boerderijonderzoek en de Limburgse HCC! warenn ook van de partij.

DAGV logo

Het logo van de Duitse koepelorganisatie DAGV.

De Duitse Genealogendag wordt jaarlijks georganiseerd door een lid van de Duitse koepelorganisatie DAGV. Dit jaar was dat Mosaik, een kleine genealogische vereniging uit Kleef. Ontstaan in 1987 met een collectie van kerkboekkopieën, bevolkingsregisters, naslagwerken en andere genealogische bronnen.

logo mosaik 2

Het logo van Mosaik, de genealogische verenging gevestigd in Kleef Duitsland.

Staat van genealogisch onderzoek in Duitsland

Doen we in Nederland vooral een beroep op digitale archieven, in Duitsland zijn onderzoekers meestal aangewezen op fysieke archieven. Ook op het gebied van indexering moet Duitsland nog een inhaalslag maken. Zo zijn de kerkboeken die digitaal in te zien zijn op de website Archion niet geïndexeerd. Dit betekent dat je als onderzoeker de originele boeken moet doorzoeken en de juiste naam op de juiste pagina moet vinden.

Menig beursbezoeker liet weten graag in Nederlandse archieven te zoeken omdat die toegankelijker zijn dan Duitse archieven. Duitsland kent een veel strengere Datenschutz (archiefwet) dan Nederland.

WhatsApp Image 2023-11-27 at 15.59.35

De CBG stand tijdens de beurs met collega en heraldicus Guus van Breugel.

WieWasWie

Veel bezoekers waren onder de indruk van het ‘moderne’platform WieWasWie, de website die toegang geeft tot verschillende archieven en akten. De Duitse genealogen spraken dan ook hun voorkeur uit voor een Nederlands-Duitse connectie op WieWasWie.

“amtlichen Personalkarten”

Niet alleen WieWasWie, maar ook de “amtlichen Personalkarten”, de persoonskaarten en persoonslijsten uit het (NRO) deden het goed bij de Duitse bezoekers van de CBG-stand. Zij wilden de kaarten vooral gebruiken om Duits-Nederlandse connecties te kunnen vaststellenen en in Nederland te zoeken naar Nederlandse voorouders.

Persoonskaart Karoline Johanna von Oepen

Persoonskaart van de Duitse Karoline Johanna von Oepen, geboren in Essen, collectie NRO, CBG

De Duitse bezoekers hadden veel interesse voor het uiterlijk van stambomen. Van bomen met namenhangertjes, en gestrikte linten met trouwringen tot invulformulieren en diverse varianten op Aldfaer (ook met een mooie grafische weergave mogelijk).

Voor het CBG was de deelname aan de Duitse Genealogen dag een goede manier om het Duitse publiek te bereiken en te verkennen wat de mogelijkheden zijn om samen te werken met Duitse archieven in de grensstreek.