CBG bronnen
Wijkregister Alida Theresia van Scholtsborg, SImone Weimans
Inschrijving in de Wijkregisters van Paramaribo voor Gravenstraat 5, waar Alida Theresia als vrije ‘negerin’ is opgenomen. De afkorting ‘MB’ bij Godsdienst staat voor Moravische Broederschap, een andere benaming voor de Evangelische Broedergemeente

Slavernijverleden en familiegeschiedenis

19 december 2022

Vanmiddag heeft premier Rutte namens de Nederlandse regering excuses aangeboden voor de rol die ons land heeft gespeeld ten tijde van de slavernij. Veel Nederlanders met Surinaamse of Caribische roots hebben voorouders die hiervan het slachtoffer zijn geworden. Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis helpt je graag bij je onderzoek naar hun verleden.

Op maandagmiddag 19 december om 15:00 uur heeft minister-president Rutte namens het kabinet een reactie gegeven op het rapport Ketenen van het verleden van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Daarin wordt de Staat onder meer geadviseerd te erkennen dat de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden ook in het heden voelbaar zijn en nog steeds diepe sporen nalaten.

Slavernij in je familiegeschiedenis

In dit kader helpt het CBG mensen met Surinaamse of Caribische roots graag met het onderzoeken van hun familiegeschiedenis, en de rol die de slavernij daarin heeft gespeeld. In onze database WieWasWie vind je bijvoorbeeld gegevens uit de Surinaamse volkstelling uit 1921, de manumissies (vrijverklaringen) en de emancipatie (afschaffing van de slavernij) uit 1863, en de slavenregisters (1830-1863). Van de Antillen (zowel de bovenwindse als benedenwindse eilanden) is een groot aantal documenten uit de burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten) opgenomen. 

In de reeks ‘Voorouders van verre’ heeft het CBG de delen Sranan famiri en Roots Karibense gepubliceerd. De boeken zijn al wat ouder, maar de uitgangspunten zijn nog steeds van toepassing als je onderzoek wilt doen naar je Surinaamse of Caribische voorouders. De hele reeks is deze maand gratis in te zien.

Familieverhalen ter inspiratie

Het slavernijverleden gaat niet alleen over slachtofferschap, maar ook over moed, veerkracht en verzet. Een aantal bekende Nederlanders met Surinaamse of Antilliaanse roots is te gast geweest in het NTR-programma Verborgen verleden. Ook zij hebben voorouders die tot slaaf gemaakt waren. Na iedere uitzending plaatsen we een artikel over het programma met achtergronden bij het onderzoek en verdere zoektips op onze website. Kijk voor inspiratie voor je eigen stamboomonderzoek bijvoorbeeld naar de artikelen over Simone Weimans, Remy Bonjasky en Willie Wartaal.

Verborgen verleden - Remy Bonjasky uitsnede

Remy Bonjasky op zoek naar zijn verborgen verleden in Suriname. Foto: NTR/Blazhoffski

Ook heeft het CBG een bijdrage geleverd aan de podcast De plantage van onze voorouders, waarin Maartje Duin samen met Peggy Bouva in het verleden duikt en ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage waar de voorouders van Bouva tot slaaf gemaakten waren.

Het kwartaalmagazine Gen. voor Vrienden van het CBG ten slotte besteedt ook met enige regelmaat aandacht aan de voormalige Nederlandse koloniën. Zo had de eerste editie van dit jaar als themadossier De Antillen, waarin onder andere CBG-onderzoeker Martine Zoeteman-van Pelt tips gaf over Antilliaans onderzoek. Via de knop onderaan deze pagina kun je het artikel downloaden.

Vervolg

In mei van dit jaar hebben onze experts in samenwerking met het Nationaal Archief en de Volkskrant een drietal workshops gegeven over onderzoek naar Surinaamse en Antilliaanse familiegeschiedenis. Het is goed mogelijk dat het CBG deze in het komende jaar gaat herhalen. Houd onze nieuwspagina in de gaten voor nadere informatie.

Ook denken we hard na over manieren waarop we nog meer informatie kunnen verschaffen over onderzoek naar familiegeschiedenis in Surinaamse of Antilliaanse bronnen. Heb je in de tussentijd vragen waarop je het antwoord niet op onze website of in WieWasWie kunt vinden, stuur dan een mailtje naar service@cbg.nl. Onze medewerkers staan klaar om je verder op weg te helpen.