CBG bronnen

CBG Familienamen

CBG familienamen bevat informatie over Nederlandse familienamen. Zoeken op naam geeft informatie over de betekenis en herkomst van de naam en de verspreiding van de naam over Nederland.

CBG Familienamen Familienamen

Logo CBG Familienamen

Informatie in CBG Familienamen

CBG familienamen bevat informatie over meer dan 320.000 Nederlandse familienamen die voorheen in de Nederlandse familienamenbank zat. De informatie wordt in verschillende categorieen gegeven.

1. Aantal en verspreiding

Per familienaam wordt het aantal inwoners van Nederland met die naam weergegeven naar de situatie in 2007 (op basis van de Gemeentelijke Basisadministratie) en die in 1947 (volkstelling). De spreiding van de naam over Nederland wordt voor beide jaartallen getoond op een kaart met de aantallen per provincie. 

2. Analyse en verklaring

Onder deze kop staat informatie over de oorsprong van de naam. Hoewel deze bijna nooit precies te achterhalen is, zijn er bepaalde kenmerken waarmee de naam verklaard kan worden. De namen De Boer en Bakker verwijzen bijvoorbeeld naar het beroep van de oorspronkelijk de naamdrager. Andere namen komen van een vaders naam; Janssen en Andriessen zijn duidelijke voorbeelden van dergelijke patroniemen. Veel namen houden verband met de plaats waar de eerste naamdrager vandaan kwam of woonde, zoals Van Erp, Van Doesburg en Van der Wolde. Weer andere zijn gebaseerd op een eigenschap of het uiterlijk van de naamdrager, zoals De Wit en De Lange. Naast een verklaring van de oorsprong van de naam, kan er informatie worden gegeven over de vorm van de naam. 

3. Documentatie

Bij documentatie wordt relevante literatuur over de familienaam vermeld, soms met een samenvatting. Hier kunnen de werken staan die als bron voor de naamsverklaring zijn gebruikt en andere werken over de familienaam. Soms is informatie via informanten verkregen, deze worden zo mogelijk met e-mailadres vermeld. Ook kunnen websites als bron zijn opgenomen.

4. Varianten

Van veel familienamen zijn verschillende spellingswijzen bekend. Soms is een naam verwant aan een andere omdat de oorsprong waarschijnlijk hetzelfde is. Varianten op de gezochte familienamen zijn daarom altijd interessant om te bekijken. Ook dubbele namen kunnen hier vermeld zijn. Een greep uit de varianten op de naam Bakker: Backer, Bäcker, De Backer, De Backere, Backers, Backerus, De Backker, (Baekers, Baker, De Baker, Bakering, Bakerman, Bakermans?, Bakers), Bakker Arkema, Bakker Conrads, Bakker Duursma. 

Jansen in CBG familienamen Familienamen

De verspreiding van de naam Jansen in 2007. CBG | Familienamen

Van Meertens instituut naar CBG

De Nederlandse Familienamenbank is tot stand gekomen bij het Meertens Instituut. Per 1 januari 2012 zijn de database en website overgedragen aan het CBG. CBG Familienamen wordt regelmatig aangevuld. Als onderdeel van de vernieuwingsronde bij het CBG worden de naam en vormgeving van de website aangepast.

Zoeken in CBG Familienamen

Bij het zoekveld kun je aangeven hoe je wilt zoeken: exact met 'is gelijk aan', gedeeltelijk met 'begint met' of 'eindigt met', of breed met de functie 'bevat'. Kies je geavanceerd, dan kun je ook zoeken met wildcards. De informatie in CBG Familienamenbank is gratis te gebruiken.