CBG bronnen
Verver

Verborgen verleden roept vragen op

5 februari 2024

“Antwoorden op vragen van volgers over verborgen verleden”

Naar aanleiding van Verborgen verleden krijgen we bij het CBG veel vragen via de mail en de sociale kanalen. Het is mooi om te zien dat veel mensen door het programma geïnspireerd worden om zelf ook hun eigen familiegeschiedenis, hun verborgen verleden uit te gaan zoeken. Daarom beantwoorden we in dit artikel jullie vragen, zodat we zo veel mogelijk mensen op weg kunnen helpen bij hun eigen grote of kleine familiegeschiedenisonderzoek.

Kost archiefonderzoek geld?

Onderzoek doen in archieven kost over het algemeen geen geld. De meeste documenten die openbaar zijn gemaakt kun je of gratis online inzien of op locatie bij het desbetreffende archief. Helaas kan het dus wel voorkomen dat stukken niet online toegankelijk zijn en dat het dus noodzakelijk is om naar het archief te gaan om de stukken in te zien. Het ontsluiten van documenten en deze online beschikbaar maken is wel kostbaar en de archieven worden hiervoor betaald uit overheidsgeld. Dus in zekere zin betalen alle Nederlandse burgers mee aan het toegankelijk maken van archieven.

Gordon_2 kopie

Gordon Heuckeroth in gesprek met Harmen Snel, NTR/BlazHoffski.

Wie is die meneer naast Harmen Snel?

Naast Harmen snel zit in de tweede aflevering van Verborgen verleden seizoen 16 zanger en presentator Gordon. Je zou hem kunnen kennen van de Toppers, zijn zangcarrière en de TV-programma’s zoals Geer en Goor. De tweede aflevering van Verborgen verleden draait om het uitzoeken van de familiegeschiedenis van Gordon, zeker het kijken waard!

Doet het CBG ook onderzoek voor particulieren?

Bij het CBG kun je als particulier geen onderzoek laten doen. Onze experts, doen wel onderzoek voor notarissen, hier zitten kosten aan verbonden. We proberen bij het CBG juist het publiek de tools en informatie te geven om helemaal zelf je eigen familiegeschiedenis uit te zoeken. Zo proberen we nieuwe collecties te ontsluiten uit ons eigen archief, maar zijn we ook initiatiefnemers van het platform WieWasWie, waar vanuit één centrale plek zo veel mogelijk documenten bij verschillende archieven online geraadpleegd kunnen worden. Het belangrijkste voor ons is dat de originele bron raadpleegbaar blijft zodat je historische persoonsverwisselingen kunt uitsluiten. Dus in het kort we informeren, enthousiasmeren en faciliteren!

Kijk bijvoorbeeld eens naar het CBG-Stappenplan voor familiegeschiedenisonderzoek, dit kan je op weg helpen met het starten van je eigen onderzoek.

Hoe betrouwbaar zijn online stamboomplatformen?

Online platformen waar mensen hun stamboom kunnen maken en kunnen delen, zijn helaas niet altijd even betrouwbaar. Eventueel kunnen deze sites gebruikt worden als hulp wanneer je begint met je onderzoek, maar het is altijd belangrijk de bronnen te verifiëren en de originele stukken online of in het echt te bekijken. Zo weet je zeker dat je familiegeschiedenis die je bij elkaar verzamelt ook daadwerkelijk klopt.

logo_archion

Logo van de online kerkboeken database van Archion.

Waarom is onderzoek in Duitsland zo moeilijk?

In Duitsland is archiefonderzoek van oudsher altijd lastiger geweest, onder andere door de bewogen Duitse geschiedenis. In Duitsland wordt er nog niet zo grootschalig als in Nederland online scans van documenten aangeboden. In Nederland zijn we echt voorloper op dit gebied. Daarom moet men bijvoorbeeld in de kerkboeken en registers, die online op Archion.de staan ook zelf gezocht worden binnen de scans en is er geen index beschikbaar. Vaak kan een aanknopingspunt voor onderzoek worden gevonden in de archieven in de grensstreek van Nederland en Duitsland. Zij kunnen je mogelijk verder op weg helpen.

Kan Verborgen verleden niet meer laten zien over hoe het onderzoek wordt gedaan?

Helaas past het niet in de tijd van de aflevering om al het onderzoek en hoe men tot de bevindingen is gekomen te laten zien. Wel laten wij via onze artikelen, die uitkomen na de aflevering op onze website, zien welk onderzoek het CBG voor het programma heeft gedaan. Daarnaast geven we tips over de door ons gebruikte bronnen en soms zelfs nog extra aanvullende bronnen. Kijk vooral eens naar onze kennispagina Verborgen verleden en laat je inspireren!