CBG bronnen
Salon de la Généalogie 2020

Salon de la Généalogie 2020 in Parijs

11 maart 2020

Een aanzienlijk aantal Nederlanders heeft Franse wortels. Het CBG bezocht een genealogisch congres in Parijs, gaf een presentatie aan het Franse publiek, en kwam terug met een aantal interessante tips voor Nederlanders die onderzoek in Frankrijk willen doen.

Vrijwel nergens in Europa vind je een genealogische zoekmachine die het hele land beslaat, zoals WieWasWie in Nederland. Dat maakt het zoeken in de archieven van de ons omringende landen niet altijd even eenvoudig. Hoofd Expertise van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis Rob van Drie heeft naar aanleiding van zijn deelname aan de Salon de Généalogie in Parijs een aantal nuttige tips voor onderzoek in Frankrijk voor je op een rijtje gezet.

1. Ga naar YouTube!

De organisator van de jaarlijkse Salon, Uitgeverij Archives & Culture, heeft een fonds van meer dan honderd genealogische onderzoeksgidsen en –gidsjes, met een waaier aan onderwerpen. Eind vorig jaar lanceerde de uitgeverij het bordspel Généalogie, met duizend kaartjes met vragen over genealogie, geschiedenis, namen en tradities. Daarnaast heeft ze een YouTube-kanaal waarop wekelijks een filmpje van een paar minuten wordt gepubliceerd over een genealogisch onderwerp. Een mooi middel om meer te weten te komen over Franse familiegeschiedenis, en tegelijkertijd je kennis van het Frans op te frissen.

Genealogiespel

Het 'genealogiespel' van Archives & Culture

2. Neem een proefabonnement bij Filae

Filae is de snel rijzende ster aan het Franse genealogische firmament. Sinds 2016 indexeert het bedrijf op grote schaal Franse doop-, trouw- en begraafregisters, akten van de burgerlijke stand en andere bronnen. Het werkt daarvoor samen met archiefinstellingen die hun bronnen in het kader van de open-datawetgeving beschikbaar stellen, en met verenigingen die hun databases aanbieden. Op de website van Filae zie je je zoekresultaten uitgezet op de kaart van Frankrijk en kan je geografisch inzoomen. Wie Franse voorouders heeft, kan voor een maandabonnement van tien euro de bronnen en functionaliteiten van Filae uitproberen.

3. Upload DNA-testresultaten in Geneanet

Reclame voor en verkoop van DNA-tests is in Frankrijk niet toegestaan. Franse bedrijven kunnen deze markt dan ook niet betreden, en Franse consumenten bestellen hun genealogische DNA-tests via buitenlandse websites. Hierop staat weliswaar een fikse boete, maar die is nog nooit opgelegd. Het bedrijf Geneanet, op wiens website ook veel Nederlandse onderzoekers hun resultaten onderbrengen, biedt sinds kort de mogelijkheid ruwe data van andere testbedrijven te uploaden en op die manier matches te vinden. Geneanet heeft als doel een Europese database op te bouwen.

Rob van Drie op Salon de la Généalogie 2020

Rob van Drie in de CBG-stand op de 'Salon' in Parijs

4. Lees RFGenealogie

Voor wie de actualiteit van de Franse genealogie wil volgen, is de website van het tijdschrift La Revue Française de Généalogie een goede informatiebron. De site biedt daarnaast ook allerlei educatieve informatie voor onderzoekers, al dan niet tegen betaling, en een wegwijzer voor de Franse archieven.