CBG bronnen
Omslag tijdschrift Names

De veelzijdigheid van de naamkunde

3 oktober 2022

Taal- en cultuurinstelling Meertens Instituut organiseert binnenkort een naamkundedag die ook voor genealogen interessant kan zijn.

Op vrijdagmiddag 21 oktober 2022 komen naamkundigen uit Nederland en Vlaanderen bijeen in het Meertens Instituut in Amsterdam om kennis te maken en verschillende lezingen bij te wonen waaruit de veelzijdigheid van de naamkunde blijkt. Van creatief nadenken over merknamen tot Waals-Picardische ontginningstoponiemen in middeleeuws Noord-Brabant: het komt allemaal voorbij.

Braaknamen

CBG Familienamen is al jaren een populaire site van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Nieuwsberichten over de duiding en herkomst van namen staan steevast in de top 5 best gelezen items. Je hoeft dus geen naamkundige te zijn om te kunnen genieten van bijvoorbeeld de bijdrage van historisch geograaf Daniël Vangheluwe, die zich bezighoudt met de verklaring van veldnamen. Hij vertelt je tijdens de naamkundemiddag meer over ‘braaknamen’ in Brabant.

Piet Gurtjes' honk op Tenblakke.jpg

Piet Gurtjes' honk op Tenblakke. Privé-coll. Jos Swanenberg

Identiteit

Je kunt ook luisteren naar Gerrit Bloothooft, die zich bezighoudt met onder andere de ontwikkeling van een historische basisadministratie personen, waarover hij graag van gedachten wisselt. Daarnaast gaat zijn belangstelling uit naar Nederlandse voornaamgeving. Tijdens zijn bijdrage gaat hij in op de vraag hoe internationaal de voornamenkeuze in Nederland is. “Een mooie gelegenheid om over de betekenis en het belang van namen op allerlei terreinen te horen, want zonder naam geen identiteit”, aldus Bloothooft.

Bijwonen

Meer bijzonderheden over de middag en het volledige programma vind je op de site van het Meertens Instituut. Wil je de bijeenkomst bijwonen? Dat kan: stuur een berichtje naar jos.swanenberg@meertens.knaw.nl. Toegang is gratis.

Spinhuispoortje Meertens Instituut.jpg

De poort van het Spinhuis in Amsterdam, waar het Meertens Instituut is gevestigd. Foto: Mark de Nijs