CBG bronnen
Familieboekje Suriname Verzamelingen
De Stichting voor Surinaamse Genealogie adviseert beginnende bezoekers dicht bij huis te beginnen, zoals met het familieboekje (trouwboekje) van ouders of grootouders.

Geheimen van Surinaamse genealogie

6 februari 2019

Bij het CBG komen regelmatig vragen binnen van mensen die op zoek zijn naar informatie over hun Surinaamse voorouders en het raadplegen van Surinaamse bronnen. Aanleiding genoeg voor een kleine ‘opfriscursus’ door Pieter Bol van de Stichting voor Surinaamse Genealogie.

Pieter Bol is al sinds 1997 bezig met Surinaamse familiegeschiedenis. In eerste instantie onderzocht hij de voorouders van zijn echtgenote, de familie Doelwijt. Daarvoor kwam ook hij regelmatig naar Den Haag, waar hij in de destijds bestaande bronnenzaal van het CBG dikwijls dezelfde mensen trof, met wie hij ervaringen en tips uitwisselde. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van de Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG), die vanaf dat moment (februari 2001) een gestage groei aan donateurs heeft gekend.

Vliegticket

In 2019 onthulde Pieter aan een aantal medewerkers van Nationaal Archief en CBG de fijne kneepjes van het onderzoek in Surinaamse bronnen. Al snel bleek dat, ondanks het feit dat Surinaamse genealogie om meerdere redenen niet eenvoudig is, er veel meer mogelijk is dan je op het eerste gezicht zou denken. Stel dus de aanschaf van een vliegticket naar Paramaribo nog even uit, en begin gewoon bij het CBG en het Nationaal Archief.

Familieboekje binnenkant Suriname

Familieboekje Suriname

De SSG heeft een handig stappenplan op haar site gepubliceerd voor de beginnende Surinaamse onderzoeker. Daaruit blijkt dat – na de teruggave van de originele documenten aan Suriname – veel gedigitaliseerde informatie is terug te vinden via onze database WieWasWie en de website van het Nationaal Archief, zoals de Volkstelling uit 1921, de databases slavernij en immigratie, en gedigitaliseerde archieven van vóór 1845. De burgerlijke stand van Suriname is op microfiche in te zien in de studiezaal van het Nationaal Archief.

Verborgen Verleden

Voor sommige bronnen zul je echter nog steeds naar Suriname moeten, en helaas is succes niet altijd gegarandeerd. Wat dat betreft geeft de boeiende uitzending van Verborgen Verleden met Noraly Beyer volgens Pieter wel een wat vertekend beeld. “Als je zo veel informatie en aanknopingspunten kunt vinden is dat wel heel bijzonder”, zegt hij. Alleen al om het feit dat bijvoorbeeld tot slaaf gemaakten pas bij hun vrijlating een familienaam kregen, maakt het onderzoek naar die bevolkingsgroep uitermate gecompliceerd.

Nationaal Archief Paramaribo

Nationaal Archief Paramaribo

Sranan famiri

In 2009 heeft Pieter samen met Jean Jacques Vrij de onderzoeksgids ‘Sranan famiri’ geschreven, deel 5 in de CBG-reeks Voorouders van Verre. Een leuk startpunt voor mensen die zich in hun Surinaamse wortels willen verdiepen. De gids is via CBG Bibliotheek aan te vragen en in te zien op de studiezaal van het Nationaal Archief, of te koop via de website van het SSG.