CBG bronnen
Gen cover reclame

Dood en begraven

1 september 2023

Het najaarsnummer 2023 van Gen.magazine komt eraan!

De zomervakantie zit erop, de dagen worden korter en wat doet de Gen-redactie? Die komt met het themanummer Dood & begraven. Fijn, zo’n laatste zetje naar de najaarsblues. Gelukkig valt het mee. Sterker, het is best een opwekkend nummer geworden. Kijk bijvoorbeeld naar de afbeelding op de cover waar de dood vrolijk met de levenden danst. Dat beeld was eeuwen geleden helemaal niet vreemd. De doden speelden een rol in het leven van alledag. Ze werden op hun sterfdag herdacht met kerkdiensten en bidprentjes. CBG-onderzoeker Martijn Spruit ontdekte een aantal prachtige bidprentjes in het depot van het CBG. De mooiste staan afgebeeld en worden beschreven in komend nummer.

Overzicht van Bidprentjes

Greep uit de collectie bidprentjes, collectie CBG.

Crime passionnel

Dat de memoriecultuur, de gewoonte om de doden te herdenken, in de middeleeuwen welig tierde is ook te lezen in het artikel van sinoloog en historicus Kees Kuiken. In de 15de eeuw was het niet ongewoon jouw plek in het hiernamaals zeker te stellen door ervoor te zorgen dat er na jr overlijden voor je werd gebeden.

Wie zich niet heeft kunnen voorbereiden op zijn dood is het slachtoffer van de middeleeuwse crime passionnel. Ook de jonge prinses Maria Stuart werd overvallen door de dood van haar echtgenoot, stadhouder Willem II. In Portret en verhaal is te lezen hoe de koninklijke weduwe zich in maagdelijk wit liet vastleggen om de dynastie te redden.

Memorieprogramma van de Elfduizend Maagden

Het memorieprogramma van het klooster van de Elfduizend Maagden te Warmond.

Getekende familiegeschiedenis

In de nieuwe rubriek Getekende geschiedenis illustreert tekenaar Karel Kindermans hoe je met weinig woorden een prachtige familiegeschiedenis schetst. Het beeld stond ook centraal in het onderzoek van de makers van het boek De zure stad. Sarah Bosmans interviewde ze over het onderzoek voor hun boek met indrukwekkende historische fotografie van de wereld van het Amsterdamse zuur.

Verder in dit nummer: hoe de secure Nederlandse administratie van persoonsgegevens van Sinti en Roma in 1944 tot de moord op woonwagenbewoners leidde, en historicus Yvette Kopijn beschrijft de aangrijpende geschiedenis van het Javaanse meisje Satijem Martosentiko dat als vijftienjarige haar ouderlijk huis ontvluchtte en eindigde als contractwerker in Suriname.

Bij Vrienden zit het nummer begin september in de brievenbus. Mocht je iemand anders een plezier willen doen met Gen.magazine, koop dan een exemplaar los. Bijvoorbeeld via de website: https://cbg.nl/bestellen-cbg/gen-magazine.

Veel leesplezier!

PS. Wil je meedoen aan het lezersonderzoek van Gen.magazine en kans maken op een van de vijftig boeken die we hebben besproken in de boekenrubriek? Leuk! Kijk hier of scan de QR-code