Bijzondere Amsterdamse migratieverhalen (video)
Ter gelegenheid van het Famillement 2022 heeft het Stadsarchief Amsterdam een filmpje gemaakt over het thema van de dag: Voorouders van verre.
Bekijk hier de video
Stamboomonderzoek voor beginners (Martine Zoeteman-van Pelt)
Speciaal voor beginnende genealogen heeft CBG-onderzoeker Martine Zoeteman-van Pelt een aantal handige links op een rijtje gezet waar je veel basisinformatie kunt vinden.
Download .pdf
Amsterdamse vondelingen (Nanda Geuzebroek)
Nanda Geuzebroek deed onderzoek naar haar voorouders en stuitte op vondeling Abel Weetniet. Vele jaren verder is er nu haar boek en onze tentoonstelling ‘Vondelingen’. Op 25 juni vertelde ze er alles over in Famillement Thuis.
Bekijk hier de video
DNA en familiegeschiedenis (Rob van Drie)
Hoofd Expertise bij het CBG Rob van Drie wijst je de weg naar enkele relevante websites op het gebied van DNA-onderzoek in relatie tot je familiegeschiedenis.
Download .pdf
Amsterdammers en slavernij (Mark Ponte)
Bijna drie eeuwen lang was de stad Amsterdam nauw betrokken bij slavenhandel en slavernij in koloniën in Azië en het Atlantisch gebied (1602-1873). Honderdduizenden tot slaaf gemaakte mensen werden er verhandeld en te werk gesteld. Meer dan duizend van hen kwamen voor kortere of langere tijd naar Amsterdam. Mark Ponte van het Stadsarchief Amsterdam vertelt meer over de tentoonstelling die aan dit onderwerp is gewijd.
Bekijk hier de video
Tips en Tricks in WieWasWie (Rob den Braasem)
WieWasWie biedt één plek waar je betrouwbare bronnen kunt vinden voor je historisch persoonsonderzoek. Productbeheerder Rob den Braasem geeft je handige tips en tricks bij jouw ontdekkingstocht.
Download .pdf
Je Indische stamboom (Martine Zoeteman-van Pelt)
Het onderzoeken van je Indische verleden is vaak een uitdagende bezigheid. Administratieve sporen zijn niet altijd nagelaten, bronnen zijn dikwijls niet bewaard gebleven of ze zijn moeilijk toegankelijk. Expert Martine Zoeteman neemt je mee op onderzoek.
Download .pdf
Amsterdamse immigranten (Harmen Snel)
Al begin zeventiende eeuw waren 2 op de 5 inwoners van Amsterdam afkomstig uit het buitenland. In de achttiende eeuw gold dat voor 1 op de 4. Anno 2020 heeft de meerderheid van de Amsterdammers een migratieachtergrond. Harmen Snel van het Stadsarchief aldaar toont bijzondere archiefstukken over al die Amsterdammers die overal vandaan kwamen en in onze hoofdstad opnieuw hun plek vonden.
Bekijk hier de video
Oorlogsbronnen (Elias van der Plicht)
Waar werd mijn opa tewerkgesteld? Wie verraadde oma? Waar kan ik gegevens vinden over mijn gesneuvelde oom? Terwijl er steeds minder ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn die dergelijke vragen kunnen beantwoorden, groeit de hoeveelheid archiefmateriaal die is ontsloten. Hoe vind je online en offline je weg bij je onderzoek naar wat je verwanten in de oorlogsjaren meemaakten? Expert Elias van der Plicht geeft je aanknopingspunten waarna je zelf aan de slag kunt.
Download .pdf
Hoe zoek je in kerkelijke archieven? (Harmen Snel)
Stadsarchief Amsterdam presenteerde de première op YouTube van ‘Hoe zoek je in kerkelijke archieven?’ In deze video geeft genealoog en archiefmedewerker Harmen Snel handige tips and tricks om te zoeken in de archieven van diverse kerkgenootschappen in de zeventiende en achttiende eeuw.
Bekijk hier de video
Vreemdelingenkaarten (Nelleke van Zeeland) en Oorlogsbronnen (Lizzy Jongma)
Sinds 2020 zijn vele dozen vol vreemdelingenkaarten in de collectie van Stadsarchief Amsterdam digitaal toegankelijk gemaakt. Het gaat om de gegevens van zo'n 230.000 migranten, uit de periode 1920-1970. Is een van de vreemdelingen jouw voorouder?
Bekijk hier de video