De meest jaloersmakende genealogieën van 2025 staan in de spotlights tijdens het Famillement op zaterdag 14 juni. Of je nu net begint met je zoektocht naar je roots of een doorgewinterde genealoog bent, iedereen kan gratis meedoen. Vertel jij deze zomer het familieverhaal van Nederland?
Inzenden kan niet meer. Stemmen, aanmoedigen, je laten inspireren of bij de uitreiking aanwezig zijn wel. Volg ons nieuws voor updates.
De verkiezing 'Familiehistoricus 2025’ is het hoogtepunt van de viering van het 80-jarig jubileum van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Het CBG bevordert hiermee de kwaliteit en innovatie van genealogisch onderzoek. De verkiezing draait om de betrouwbaarheid en de impact van genealogie. Zorg dus als je je inschrijft voor bewijsbare gegevens en beschrijf kernachtig jouw genealogische sensatie bij je ontdekking. Misschien ben jij dan wel dé kandidaat.
Familieverhalen met impact
We zijn op zoek naar inzendingen met opvallende vondsten, bronnen, matches of familieverhalen mét impact en natuurlijk een betrouwbare onderbouwing. De inzendingen worden ingedeeld in twee groepen: de ontdekkende genealoog (tot 5 jaar ervaring) en de ervaren genealoog (meer dan 5 jaar ervaring). Daarnaast kun je kiezen voor een van de drie volgende categorieën: binnen Nederland, in een voormalige Nederlandse kolonie of in een emigratie-/immigratieland. In meer dan een categorie meedoen is ook mogelijk.
Jury
We verklappen nog niet alles, maar de juryvoorzitter is Sybrand van Haersma Buma, burgemeester van Leeuwarden en zelf ook ervaren onderzoeker. Zijn familiegeschiedenis zie je in Verborgen verleden. In de jury zitten verder een CBG-genealoog en andere specialisten, zodat jouw inzending zorgvuldig en vakkundig beoordeeld wordt. Daarnaast is een mix van kennis over Nederland, de voormalige koloniën en andere immigratie- en emigratielanden aanwezig. Afhankelijk van de ingezonden onderzoeken kan de jury aangevuld worden met specifieke experts. We stellen ze later aan je voor.
Het team CBG Onderzoek maakt begin april een voorselectie uit alle inzendingen. De shortlist wordt beoordeeld door de vakkundige jury en zal half mei bekend worden gemaakt. Kandidaten kunnen ook stemmen winnen van de publieksjury. Hoe? Houd deze website in de gaten voor meer informatie.
Sybrand van Haersma Buma is juryvoorzitter van de verkiezing Familiehistoricus 2025. Foto: NTR/Blazhoffski
Nomineren
Alle families van Nederland hebben wel een genealoog of archivaris in de gelederen die waardevolle documenten of foto’s heeft verzameld en graag even omrijdt langs een geboortehuis. Je hoort de familieverhalen, je ziet de uitgebreide boekenkast en je bent stiekem heel trots op wat jullie familiehistoricus heeft ontdekt én natuurlijk kan bewijzen. Goede reden om deze onderzoeker over de streep te trekken en te nomineren.
Inschrijven
Heb jij, of heeft een familielid een inspirerend onderzoek naar je familiegeschiedenis gedaan binnen een van de drie categorieën, meld je dan aan via het inschrijfformulier onderaan deze pagina. Via de links kun je spelregels en tips voor inzenden nog eens rustig doorlezen. Inschrijven kan tot en met uiterlijk vrijdag 28 maart 2025. Na inzending ontvang je een bevestiging en weet je zeker dat wij jouw genealogisch geploeter hebben ontvangen. En wie weet ben jij de CBG Familiehistoricus 2025!
Aanmoedigen
Is er nog iets dat je tegenhoudt om mee te doen of vraag je je af of jouw genealogisch onderzoek wel binnen de spelregels past? Neem dan contact met ons op en leg je pitch aan ons voor. Soms hebben onderzoekers te maken met extra uitdagingen, omdat bijvoorbeeld bronnen ontbreken of niet eenvoudig toegankelijk zijn. Denk aan thema’s zoals adoptie, donorkinderen of complexe slavernijgeschiedenis, en herkomstgebieden waar geen traditie is van registratie of waar bronnen verloren zijn gegaan door oorlog. We willen je aanmoedigen ook dan mee te doen – misschien sta jij straks wel op het podium!
Winnen
Meedoen is belangrijker dan winnen, zei de Franse historicus en grondlegger van de moderne Olympische Spelen Pierre Baron de Coubertin (Parijs, 1 januari 1863 – Genève, 2 september 1937). En reken maar dat het een eer is om geselecteerd te worden door een bijzonder vakkundige jury. We hebben voor de winnaars in ieder geval een genealogisch cadeaupakket beschikbaar, naast een geldbedrag van EU 500,- te besteden aan genealogisch onderzoek en natuurlijke eeuwige roem met JOUW FAMILIEVERHAAL VAN NEDERLAND.